Никола-Краснов,-Дом-народне-скупштине,-велика-скупштинска-сала,-Београд,-1939.jpg
Никола Краснов Дом народне скупштине, велика скупштинска сала Београд, 1939. година
Промо Музеја науке и технике – Београд

Никола Краснов Дом народне скупштине, велика скупштинска сала Београд, 1939. година
Промо Музеја науке и технике – Београд

Уметнички програм

СПОЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ СА УМЕТНИЧКИМ РАДОВИМА 19. И 20. ВЕКА! Изложба "Вернисаж" у Музеју науке и технике

01.07.2022.

СПОЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ СА УМЕТНИЧКИМ РАДОВИМА 19. И 20. ВЕКА! Изложба "Вернисаж" у Музеју науке и технике
Величина слова

Изложба "Вернисаж - Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике", свечано ће бити отворена у уторак, 5. јула 2022. године, у 19 часова, у Галерији 51 Музеја науке и технике (улаз из Добрачине 51).

Где се одржава

Галерија 51 Музеја науке и технике


Када се одржава

5. јула до 5. септембра


Аутори изложбе „Вернисаж – Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике" су: Снежана Тошева, Гордана Каровић, Јелена Јовановић Симић, Љубомир Милановић и Иван Станић.

Повод за организовање изложбе "Вернисаж", која обухвата тридесет одабраних дела ликовне уметности из збирки Музеја науке и технике, јесу њихова систематизација, конзервација и, по први пут у овом обиму, представљање широј јавности након деценија проведених у депоима.

Паја-Јовановић,-Портрет-медицинара-Луке-В.-Суботића,-1920.-година.jpg
Паја Јовановић Портрет медицинара Луке Б. Суботић 1920. година
Промо Музеја науке и технике – Београд

 Иако изложбе ликовних дела нису уобичајена пракса једног техничког музеја, Музеј науке и технике пружа јавности ретку прилику да види најзначајнија уметничка дела из збирки и указује на могућности нових музеолошких пракси.

Ликовна дела из збирки Музеја науке и технике обухватају предмете из три одсека Музеја: Историје медицине, Саобраћаја и транспорта и Архитектуре и градитељства. Невелика по обиму али изузетно занимљива и комплексна по садржају, збирка је специфична јер дела нису систематски сакупљана већ су у Музеј углавном доспевала као поклони у склопу других збирки, а известан број предмета Музеј је прикупио путем аквизиције.

Хајнрих-Лесинг,-Поред-болесничке-постеље-(Am-Krankenbett),-1890.-година.jpg
Хајнрих Лесинг Поред болничке постеље (Am Krankenbett) 1890. година
Промо Музеја науке и технике – Београд

 Колекција уметничких дела даје скоро енциклопедијски пресек српске ликовне уметности од краја 19. века до деведесетих година 20. века. Сама хетерогеност збирке највише говори о укусу дародаваца, њиховом друштвеном статусу, као и економским и социјалним приликама у Србији у 19. и 20. веку. По тематском садржају чине је дела која приказују: жанр-сцене, војну тематику, пејзаже и архитектонске скице, а свакако тематски најприсутнији је портрет и то кроз слике и портретне бисте. Збирка је интересантна и са феноменолошког аспекта посматрања српског друштва на превоју векова и његовог односа према уметности, али и даровању.

Аутори изложених уметничких дела су: Паја Јовановић, Хајнрих Лесинг, Никола Краснов, Мара Лукић Јелесић, Риста Стијовић, Гигорије Самојлов, Живко Југовић, Никола Милојевић, Јефто Перић, Михаило Миловановић, Александар Џигурски, Милан Божовић, Милан Јовановић, Бранислав Мирковић, и др.

Михаило-Миловановић,-Пољска-болница-на-зимском-конаку-при-повлачењеу-кроз-Албанију-1915.-године,-1916.-година.jpg
Михаило Миловановић Пољска болница на зимском конаку при повлачењеу кроз Албанију 1915.године 1916. године
Промо Музеја науке и технике – Београд

 У оквиру пратећег програма ће бити организовано сликање групног портрета аутора изложбе према фотографији које ће демонстрирати академска сликарка, конзерваторка и рестаураторка музеја Сања Мајсторовић. Посетиоци ће на тај начин моћи да прате процес настанка портрета према фотографији, како се то радило у другој половини 19. и почетком 20. века.

Изложба "Вернисаж" ће бити отворена до 5. септембра 2022. године, у Музеју науке и технике.

Подели вест