kofer tajni (1).jpg
Раде Марковић, Кофер тајни
промо

Раде Марковић, Кофер тајни
промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА НЕТИПИЧНИХ СЛИКА И ДРВЕНИХ СКУЛПТУРА: Ретроспектива радова Радета Марковића у Кући Легата

08.07.2022.

ИЗЛОЖБА НЕТИПИЧНИХ СЛИКА И ДРВЕНИХ СКУЛПТУРА: Ретроспектива радова Радета Марковића у Кући Легата
Величина слова

Ретроспективна изложба скулптура и слика београдског вајара Радета Марковића „Трагови у песку" биће отворена у уторак, 12. јула у 19 часова у Кући Легата (Кнез Михаилова 46).

Где се одржава

Кућа Легата


Када се одржава

12 -31. јул


Изложба обухвата период од 35 година плодног стваралаштва аутора и одвија се у наставцима, јер је имала већ неколико епизода у различитим излагачким просторима у Београду и Србији. Поставка која је пред београдском публиком представља трећу епизоду и плод је Марковићевог ликовног путешествија од 1996. године до данас.

Акценат изложбе је на универзалној, ангажованој уметности и социјалном дискурсу, који се манифестују кроз атипичне слике, дрвене скулптуре и објекте („склепатуре"), мотивски потпуно различите, а опет складне - од представа глава, преко геометријских форми до кофера и тробојних „политичких дела", наводи у тексту каталога аутор поставке Маја Живановић.

PRITISAK Pressure drvo 2013 godina 30x30x70cm.jpg
промо

„Циклична веза између појединих етапа има континуитет у интригантности новог живота одбачених објеката. Наиме, Раде вешто синтетизује рециклажне, 'неприметне' предмете и племенитост и текстуру дрвета (липе, трешње и ораха)”, истакла је Маја Живановић, новинар и ликовни критичар. Иако су нека од остварења организована у групне композиције, изазивају утисак опште отуђености, којом смо свакодневно суочени.

Поставку можете да видите у Кући Легата до краја месеца, свакодневно од 12 до 20 часова, осим понедељком.


Подели вест