Slike Gordana (6).jpg
промо

промо

Уметнички програм

ДУХОВНИ СВЕТ ЈЕДНОГ ИКОНОПИСЦА: Изложба икона Гордане Радовановић биће приказана у галерији Сингидунум

11.07.2022.

ДУХОВНИ СВЕТ ЈЕДНОГ ИКОНОПИСЦА: Изложба икона Гордане Радовановић биће приказана у галерији Сингидунум
Величина слова

Сакрални опус Гордане Радовановић под називом „Дневник мојих молитви“ биће представљен у галерији Сингидунум од 13. јула (Кнез Михаилова 40).

Где се одржава

Галерија Сингидунум


Када се одржава

13. јул у 19 часова


Ова изложба представља читав један свет, свет не само објективних него и њених импресија и њених промишљања над овом светом и свештеном уметношћу. Одмах се, на први поглед види да је код ње реч о аутентичном и оригиналном приступу живопису. Не одступајући, ни једног тренутка од свих оних правила која ова уметност захтева, Гордана гради један свој пут, отуда сам назив изложбе потврђује и појачава ту истину, написао је у рецензији изложбе протојереј – ставрофор, др Жељко Ђурић.

Језик њеног иконописа је формиран, како ликовно, тако и духовно и тиме сведочи јединство ком тежи сваки иконописац. Цртежи су линијски и сведени и као такви остављају јак утисак на посматрача. Колорит је благ и одише миром који је асоцијација за молитву. Идеја изложбе уводи нас у искуство односа и повезаностги са неком личношћу у датом времену. Вођена молитвом, изродила се велика љубав за сликањем светитеља и молитвеника наше Цркве који сведоче помоћ и утеху. Гордана је у свом задатку била убедљива, оставивши тиме утисак на посматрача. Из њеног опуса којим се представља посебно бих издвојила икону Св. Јована Крститеља која одише својом целовитошћу, наводи у кталогу изложбе Даница Тодоровић, слика ри иконописац.

Подели вест