unnamed (6).jpg
Александар Радичевић
промо

Александар Радичевић
промо

Уметнички програм

УСЛОЈАВЉАЊЕ И РАЗЛИВАЊЕ ПО ПЛАТНУ! Нова изложба Александра Радичевића

11.07.2022.

УСЛОЈАВЉАЊЕ И РАЗЛИВАЊЕ ПО ПЛАТНУ! Нова изложба Александра Радичевића
Величина слова

Нова изложба младог уметника Александра Радичевића у Продајној Галерији Београд SPECIMENI / Соба огледа – унутра је чудна земља - свечано се отвара 21. јула и трајаће све до 8. августа.

Где се одржава

Продајна галерија Београд


Када се одржава

21. јула - 8. августа


Аутор реализује радове у духу асоцијативне апстракције, а изложбом „Specimeni” ствара креативну алузију на узорке биолошког света или на идеју разврставања и колекционирања спољашњих сензација и њиховог превођења ликовним средствима у својеврсни скуп личних артефаката.

unnamed (7).jpg
Александар Радичевић
промо

 Реализујући дела у техникама уља и акрилних боја на платну, аутор испитује експресивне могућности класичног сликарског приступа и афирмише идеју о непресушној визуелно-комуникацијској моћи овог медија. Уочавамо да су поједине слике или сегменти засновани на графизму и наглашеном линеарном поступку у конструисању композиције. Ипак, оно што доминира овом поетиком је омаж боји, пластичким вредностима пигмента, магији његовог услојавања и меког дифузног разливања по платну.

Радичевић пак не тежи филозофским уопштавању духовног у уметности, његов став је непретенциозан и надасве личан, а метафизички траг и када је учитан у природу ликовног елемента део је слике као хроматског записа о индивидуалном животном искуству и сећању.

Мирослав Сапунџић, историчар уметности

 Александар Радичевић (1992. Лесковац), завршио је основне студије графике (2013) и мастер студије сликарства (2015) на Факултету ликовних уметности у Београду. Студирао је сликарство на Академији ликовних уметности у Минхену (2018/19). Приредио је две самосталне изложбе и учествовао на више групних изложби.

Подели вест