IMG_1875.jpg
промо

промо

Уметнички програм

„ЖИВО НАСЛЕЂЕ” ПОД ПРСТИМА ПОЛАЗНИКА МАНАКОВЕ ШКОЛЕ ФИЛИГРАНА: Успешно завршен курс традиционалног заната

19.07.2022.

„ЖИВО НАСЛЕЂЕ” ПОД ПРСТИМА ПОЛАЗНИКА МАНАКОВЕ ШКОЛЕ ФИЛИГРАНА: Успешно завршен курс традиционалног заната
Величина слова

У оквиру едукативног програма радионица традиционалних заната који годинама уназад успешно организује Манакова куча при Етнографском музеју четврту годину за редом реализована је школа филигранског заната под називом „Десет дана филиграна”

Школа о филиграну посвећена је упознавању са знањима и вештинама у вези са овом специфичном техником обраде метала која је присутна на простору Србије још од средњег века. Филигрански занат, елемент нематеријалног културног наслеђа из домена знања и вештина у вези са традиционалним занатима, уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије 2012. године.

IMG_1995.jpg
промо

Школа „Десет дана филиграна” која је одржана током јула у Манаковој кући у Београду за едукаторе полазника радионица имала је једне од најактивнијих носилаца знања и вештина у вези са овим занатом – Горана Ристовића Покимицу и Ивану Стојановски Станковић. Организовањем школе филигранског заната у сарадњи са носиоцима овог елемента „живог наслеђа”,, Манакова кућа и Етнографски музеј у Београду настављају са радом на презентацији, промоцији и подизању свести о важности очувања овог традиционалног заната, али и на повећању броја његових носилаца.

Подели вест