Rančićeva kuća.JPG
промо

промо

Уметнички програм

54. КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ГРОЧАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ“! Богат програм поводом и 24. Ликовне колоније

25.07.2022.

54. КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ГРОЧАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ“! Богат програм поводом и 24. Ликовне колоније
Величина слова

Свечано отварање 24. по реду Ликовне колоније општине Гроцка биће уприличено у Ранчићевој кући у среду 27. јула у 20.00 часова, уз презентацију радова са претходних ликовних окупљања. Овом приликом у летњој „Музичкој башти“ Ранчићеве куће наступиће познати новосадски састав „KILLO KILLO banda“.

Где се одржава

Ранчићева кућа, Гроцка


Када се одржава

27. јула до 1. августа


 Двадесет и четврта по реду Ликовна колонија, традиционална уметничка смотра у оквиру 54. културно-туристичке манифестације „Грочанске свечаности“, одржаће се у лепој вароши крај Дунава у периоду 27.07 - 01.08.2022. године.

Гроцка је позната по традиционалним свечаностима које се сваког августа организују у овој варошици, али неизоставни догађај ове вишедеценијске манифестације свакако је Ликовна колонија. Уметничко окупљање „24. Ликовна колонија ГО Гроцка“ је традиционални културни програм усмерен ка стварању нове уметничке продукције, представљању општине Гроцка у светлу њених културних, уметничких, туристичких, природних лепота и вредности, као и подршке уметницима и афирмацији ликовног живота у локалној средини и Републици Србији. 

До сада је колонија угостила више од две стотине реномираних уметника, и данас спада у културне манифестације од значаја за престоницу. Иницијатива за ову врсту уметничког окупљања потекла је од чувене породице Медаковић и академика Дејана Медаковића, историчара уметности.

Зорица Антић, дипл. историчарка уметности - кустоскиња

 На 24. Ликовној колонији ГО Гроцка учествује дванаест академских уметника млађе и средње генерације широм Србије, а селекторка уметничке смотре је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности – кустоскиња, која наводи:

- У години када се обележава и прославља век од рођења академика Дејана Медаковића, не треба заборавити да га и Гроцка још како и с разлогом памти. Kао и многи знаменити људи наше замље, академик је у лепој вароши крај Дунава често и радо боравио, дочекивао и испраћао пријатеље, дружио се са уметницима и интелектуалцима, размењивао мисли и идеје, и на једном од чаробних грочанских брежуљака писао своја позната дела, с погледом на реку, а трага је оставио и у оснивању Ликовне коније Општине Гроцка, 1998. године.

До данас је колонија традиционална уметничка смотра која и даље окупља реномиране уметнике, а Гроцка је једна од свега две београдске општине која негује ову врсту уметничке размене.

Подели вест