image001 (1).png
промо БГБ

промо БГБ

Уметнички програм

ЊОМЕ ПОЧИЊЕ ИСТОРИЈА БЕОГРАДСКОГ ШТАМПАРСТВА! 470 година од штампања "Београдско четворојеванђеље"

04.08.2022.

ЊОМЕ ПОЧИЊЕ ИСТОРИЈА БЕОГРАДСКОГ ШТАМПАРСТВА! 470 година од штампања "Београдско четворојеванђеље"
Величина слова

Библиотека града Београда изложбом „Београдско четворојеванђеље - 470 година прве књиге штампане у Београду“, обележава значајан датум у српској култури. Изложбу аутора Миланке Бабић Вукадинов можете видети у периоду : 4.август - 3. септембар 2022. године, у Одељењу за рад са корисницима (Кнез Михаилова 56).

Где се одржава

Библиотека града Београда


Када се одржава

4. август - 3. септембар


Изложба „Београдско четворојеванђеље - 470 година прве књиге штампане у Београду“

Током XVI века Београд постаје и један од најпрометнијих трговачких градова у европском делу Османског царства. У привредном животу Београда XVI и XVII века значајну улогу имали су Дубровчани, који су имали колонију у Београду још од 1532. године. Њихова колонија се налазила у предграђу које се спуштало према Дунаву, у близини великог безистана и главне чаршије, у трговачком средишту града, а то је данас простор доњег Дорћола.

У једној таквој средини, довољно имућној, трговачки продорној и културно култивисаној, основана је и прва штампарија у Београду, у којој је 4. августа 1552. године одштампана и прва београдска књига, на српскословенском језику, ћирилицом - Београдско четворојеванђеље.

image002.png
промо БГБ

 Захваљујући труду дубровачких кнежева (Дмитровић и Гундулић) Београд је био једини град на Балканском полуострву који је у XVI веку имао штампарију у којој су штампане књиге на српскословенском језику. Престанком рада Дмитровићеве штампарије на обнављање штампарске делатности се чекало све до обнове српске државности (Кнежевина Србија) 1831. године.

Београдско четворојеванђеље баштини лепоту рукописног наслеђа којa се задржалa и у примерима старог српског штампарства постајући један од образаца висококвалитетног типографског и естетског остварења. Београдско четворојеванђеље је штампано као репрезентативна литургијска књига. Текстом је испуњено 211 листова (19,5 х 28,5 сm); на хартији, у фолио формату, крупним ћириличним словима, српскословенским књижевним језиком, двобојном, црвено-црном штампом. Иза слога штампарије стоји и прворазредни калиграф и сигурна граверска рука.

image003.png
промо БГБ

 Осим текстова јеванђелиста, књига садржи и упутства о читању појединих јеванђеља у току године, месецослов од 1. септембра до 31. августа, попис зачела јеванђеља за разне потребе и службе појединим светитељима и упутство за читање васкрсних јеванђеља по гласовима.

Значај Београдског четворојеванђеља у српској култури је вишеструк: то је прва књига штампана у Београду и прва књига штампана у световној средини, ван манастирског окружења. Њоме почиње историја београдског штампарства.

Закон о културним добрима препознаје Београдско четворојеванђеље као културно добро од изузетног значаја што је потврђено Одлуком о утврђивању старе и ретке књиге од изузетног значаја (Сл.гласник РС 14/00).

Подели вест