1 (4).jpg
промо Галерија Сингидунум

промо Галерија Сингидунум

Уметнички програм

ЖЕЛИМ ДА СКРЕНЕМ ПАЖЊУ НА ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ! Јубилеј и модерна таписерија у виду инсталацију у Галерији Сингидунум

08.08.2022.

ЖЕЛИМ ДА СКРЕНЕМ ПАЖЊУ НА ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ! Јубилеј и модерна таписерија у виду инсталацију у Галерији Сингидунум
Величина слова

,, С+З = З+С “ назив је треће самосталне изложбе Милице Маринковић. Иако би ове године требало обележити 10 година њених стваралачких радова од рециклираног материјала, овог пута ауторка је одлучила да у оквиру поставке изложи модерне таписерије израђене старим текстилним техникама, у виду инсталације.

Где се одржава

Галерија Сингидунум


Када се одржава

9 - 20. августа


Највећи акценат је на традицији и симболици које шаљу материјали и технике које су коришћене за израду радова. “Кроз читав свој уметнички рад желим да скренем пажњу на очување традиције. Из тог разлога сам се определила за технику ткања, која је типична за израду таписерија, као и технике хеклања и плетења уз употребу традиционалних и модерних предива. При изради су додати делови или плодови биљки које имају своју симболику. То су орах, липа, жито, стабљике љиљана и маслине. Све то није случајно склопљено у једну целину. Све у целини има много дубље и емотивније значење, зато што сам ову изложбу посветила својој баки и декама, као и свим бакама и декама и људима уопште, који јесу или нису више са нама. Те генерације су живеле у времену када се знало шта су традиција, култура и поштовање.“

6 (1).jpg
промо Галерија Сингидунум

 Као што је и до сада њен рад представљао очување животне средине, тако и овог пута Милица скреће пажњу на природу. Ораси који су прерано отпали са дрвета и нису сазрели, већ су се осушили, су опхеклани предивом и уплетени у једну од инсталација. Орах и липа као поредјење мушкарца и жене. “Тврд је орах воћка чудновата” и цвет липе који се користи за чај. Липа као симбол брачне љубави и верности, мудрости и плодности. И орах је симбол скривене мудрости, плодности и дуговечности. У комбинацији они симболишу баш те бракове из предходног столећа где су се дешавала и слагања и неслагања, али уз обострану љубав и поштовање истрајали су до краја заједно.

У изради таписерија је коришћено и класје жита као симбол животних циклуса, плодности земље, буђење и ницање живота из смрти. Пшеница као хлеб наш насусни. Маслине су коришћене као симбол мира у позадини жичане мушке и женских фигура. То опет говори да би људима фокус требао да буде мир у сваком смислу, у међуљудским, љубавним и националним односима.

2 (3).jpg
промо Галерија Сингидунум

Подели вест