Bojana-Nikolic-Ako moras da volis voli sumu, 120x80cm.jpg
Ако мораш да волиш шуму 120x80cm
Бојана Николић

Ако мораш да волиш шуму 120x80cm
Бојана Николић

Уметнички програм

СЛИКЕ ЖИВЕ ПО ЗАКОНИМА СВОЈЕ ВЛАСТИТЕ ПРИРОДЕ И ДЕЛУЈУ КАО НОВО ВИЂАЊЕ И ДОЖИВЉАЈ СВЕТА! Нова изложба Бојане Николић

09.08.2022.

СЛИКЕ ЖИВЕ ПО ЗАКОНИМА СВОЈЕ ВЛАСТИТЕ ПРИРОДЕ И ДЕЛУЈУ КАО НОВО ВИЂАЊЕ И ДОЖИВЉАЈ СВЕТА! Нова изложба Бојане Николић
Величина слова

Транслуцент је нова изложжба уметнице из Пирота, Бојана Николић чије свечано отварање је заказано за четвртак 11. августс а почетком у 19 часова у Продајној галерији Београд, и трајаће све до 29. августа.

Где се одржава

Продајна галерија Београд


Када се одржава

11 - 29. августа


Најновији циклус слика под називом Транслуцент настао током 2020. и 2021, заснован је на рекомбиновању сликарских поступака који се обично примењују у дечјем стваралаштву – флуоресцентни колорит са пастуозним наносима металик златне и сребрне боје. Разрешење сваке понаособ ситуације на сликарској плохи одвија се у процесима наизменичног наношења и поништавања материје у покушају хармонизовања елемената који метафорички преносе идеју о амбивалентности појмова човек/природа, живот/смрт и др.

Breze, 80x60cm.jpg
Брезе, 80x60cm
Бојана Николић

 Бојана Николић дипломирала је, магистрирала и докторирала на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Приредила је тридесет једну самосталну изложбу и учествовала на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Добитица је више награда у области сликарства и краткометражног филма, од којих издвајамо награду ФЛУ Бета и Риста Вукановић (2005).

Бојана Николић се инспирише облицима природе као извором једне поетске озарености аутора у процесу стварања новог визуелног феномена, оригиналне слике. Светла и хармонична боја, фини ритмови појединих целина слике, пуноћа звука и дубина емоција, слобода чина откривања целовите хармоније слике, све су то само неки елемети поетске структуре ових раскошних ликовних призора. Најновији циклус слика само је логични след претходних инспирација и ликовних искустава њених композиција. Ни једна од њих није у функцији понављања облика видљиве стварности. Судари уливања и раздвајања праха или честица на површини слика стварају бајковит и митолошки сплет асоцијација до фантазама. Оне имају извесну симболику као моћну унутрашњу димензију облика. Бојанине слике живе по законима своје властите природе и саме по себи делују као ново виђење и нови доживљај света.

Радмила Влатковић, историчарка уметности

Подели вест