Marija Šević - Marko, 2022..JPG
Марија Шевић, Марко, 2022.
Марија Шевић

Марија Шевић, Марко, 2022.
Марија Шевић

Уметнички програм

ПОДЗЕМЉЕ КАО РЕФЕРЕНЦА ЗА ДИСФУНЦИОНАЛНОСТ ДРУШТВА КАРАКТЕРИСТИЧНЕ ЗА СВАКОДНЕВИЦУ!Изложба о променма у модерном друштву

09.08.2022.

ПОДЗЕМЉЕ КАО РЕФЕРЕНЦА ЗА ДИСФУНЦИОНАЛНОСТ ДРУШТВА КАРАКТЕРИСТИЧНЕ ЗА СВАКОДНЕВИЦУ!Изложба о променма у модерном друштву
Величина слова

Изложба “THE SUBTERRANEANS” од 9. до 21. августа, а свечано отварање је заказано за вечерас у 19 часова, у галерији Дома омладине Београда, а излажу Ива Кузмановић, Марија Шевић, Михаило Простран, Рашко Милатовић и Бојана Јањић. На отварању изложбе, 9. августа на Платоу Милана Младеновића наступа бенд “ТДМ”.

Где се одржава

Галерија Дома омладине


Када се одржава

9 - 21. августа


Изложба “The Subterraneans” представља референцу на значајне промене које су настале у другој половини XX века, а које су утицале на свеобухватни концепт културе и уметности до данас.

Имајући у виду померање граница које су редефинисале друштвене нормативе, презентацијом визуелног садржаја на изложби се успоставља временска дијагонала између прошлости и садашњости, а тиме и подсећа на важност контракултуре и њеног утицаја на савремено друштво.

Iva Kuzmanović - Bikini Atoll, 2, 2022..jpg
Bikini Atoll, 2, 2022.
Ива Кузмановић

  Радови уметника на изложби свакако упућују на младост, бунтовништво, сазревање, унутрашња стања протагониста и дисфунционалност друштва, које постају карактеристичне за свакодневицу. Тиме нас наративни склоп наводи на размишљање о позицији различитих идеологија и преиспитује наше личне тежње за ослобађањем од наметнутих норматива. Управо се овакав вид интенционалног става може ишчитати у поткултуралним праксама.

Summa-Mihailo-Prostran.jpg
Summa
Михаило Простран

 Основни медиј који Ива Кузмановић користи је слика, најчешће уље на платну. У својој пракси изражава се и кроз проширене медије употребом звука, видеа, неонског светла и других материјала и елемената за своје амбијенталне инсталације. Апстрактни пејзажи пустиње, традиционални мементо мори мотиви, прикази џунгле или авионских несрећа су чести мотиви које уметница користи обрађујући кроз своју праксу теме темпоралности, ескапизма и фаталистичког. Марија Шевић се усавршавала на Академији лепих уметности у Монпељеу, и као стипендиста француске владе боравила је на Академији лепих уметности у Паризу у класи професора Клода Клоскија и Џејмса Рајлија. Суоснивач је Уметничког простора и колектива У10 где од 2012. године ради на уређивању програма. Учествовала је на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

Depeche Mode photo Bojana Janjic.jpg
Depeche Mode
Бојана Јањић

 Бојана Јањић једна је од домаћих најактивнијих и најпродуктивнијих рок фотографкиња чији рад је доста запажен у свету музичких догађаја. Поједине фотографије са рок концерата биле су објављивање у онлајн медијима, штампаним, недељницима итд… Као фотографкиња концерата снимила је фотографије многих познатих бендова и извођача, од Ника Кејва, Игија Попа, бендова Депече Моде, Рамштајн и Тхе Киллс до Ноела Галагера и многих других… Михаило Простран је мултимедијални уметник, који је познат по стреет арт–у и илустрацијама. Кроз луцидне стрипове, Михаило креира једиствени имагинарни и надреални свет. Његови радови обухватају поље графита, цртаних илустрација и анимација, сликања и фотографије, које су објављиване у бројним интернационалним магазинима, публикацијама, филмовима и спотовима.

Raško Milatović - Džoni na betonu, 2022..png
Џони на бетону, 2022.
Рашко Милатовић

Рашко Милатовић је последњих 12 година бавио се снимањем портета београдског уметника Ненада Џонија Рацковића. Рад ће коначно бити реализован у виду дугометражног документарца током 2023. године, а филм уједно представља и Рашков први ауторски пројекат. Видео рад Џони на бетону је низ призора, тј. исечака из актуелног филма.

Подели вест