1.jpg
промо

промо

Уметнички програм

МОДЕРАН ИЗРАЗ ИСКАЗАН СТАРИМ ТЕХНИКАМА: Таписерије и рециклаже су инсталација Милице Маринковић у галерији Сингидунум

16.08.2022.

МОДЕРАН ИЗРАЗ ИСКАЗАН СТАРИМ ТЕХНИКАМА: Таписерије и рециклаже су инсталација Милице Маринковић у галерији Сингидунум
Величина слова

„С+З = З+С” назив је треће самосталне изложбе Милице Маринковић која је представљена у галерији Сингидунум до 20. августа.

Где се одржава

Галерија Сингидунум


Иако би ове године требало обележити 10 година њених стваралачких радова од рециклираног материјала, овог пута ауторка је одлучила да у оквиру поставке изложи модерне таписерије израђене старим текстилним техникама, у виду инсталације.

6.jpg
промо

Највећи акценат је на традицији и симболици које шаљу материјали и технике које су коришћене за израду радова. „Кроз читав свој уметнички рад желим да скренем пажњу на очување традиције. Из тог разлога сам се определила за технику ткања, која је типична за израду таписерија, као и технике хеклања и плетења уз употребу традиционалних и модерних предива. При изради су додати делови или плодови биљки које имају своју симболику. То су орах, липа, жито, стабљике љиљана и маслине. Све то није случајно склопљено у једну целину. Све у целини има много дубље и емотивније значење, зато што сам ову изложбу посветила својој баки и декама, као и свим бакама и декама и људима уопште, који јесу или нису више са нама. Те генерације су живеле у времену када се знало шта су традиција, култура и поштовање“, рекла је ауторка изложбе.

Подели вест