12-MIDNIGHT LEOPARD.jpg
Рад Андреја Бјелића
промо

Рад Андреја Бјелића
промо

Уметнички програм

ПОСЕБАН ОДНОС ПРЕМА ЖИВОТИЊАМА КРОЗ УМЕТНОСТ: Изложба Андреја Бјелића биће отворена у Биоскопу Балкан

23.08.2022.

ПОСЕБАН ОДНОС ПРЕМА ЖИВОТИЊАМА КРОЗ УМЕТНОСТ: Изложба Андреја Бјелића биће отворена у Биоскопу Балкан
Величина слова

Изложба „Пламени љубимци / Fiery Pets” уметника Андреја Бјелића биће отворена 25. августа у 20 часова у Биоскопу Балкан, у организацији Фондације Саша Марчета. На овим радовима биће представљене харизматичне, фантастичне фигуре животиња, које су хероји Андрејеве приче.

Где се одржава

Биоскоп Балкан


Када се одржава

25. августа у 20 часова


„Сликар је и у животу окружен десетинама љубимаца са којима има посебно брижан однос. Назив изложбе, тако, није „животиње” или „звери”, већ, заправо, „љубимци”, тј. одомаћене, доместиковане животиње, у некој мери припитомљене и блиске људима чак и када су заправо из света дивљих или митских бића - са оном дозом симпатије и емпатије која их чини драгим, пожељним фигурама”, стоји у пропратном тексту изложбе који је написала историчарка уметности Ана Поповић Бодрожа.

„Иако понеке од фигура дугују своје полазиште представама и графизму виђеним у европској хералдици (змај, једнорог), заправо су веома удаљене од традиције анималистичке уметности западне Европе, а много ближе естетским кодовима и дамарима афричких и ваневропских цивилизација, огромном подручју уметности Других. Могло би се рећи, да је овом концепту анимализма ближе схватање животиња као симбола, амблема, божанстава, самосталних ентитета и духова (од тотемских представа, па надаље) и симбола снаге, храбрости, заштите, непобедивости, јунаштва, него посматрање животиња у домену и у служби антропоморфног принципа и света људи”, наглашава Ана Поповић Бодрожа.

О контекстима радова говоре и називи слика: „Бели пас који мисли да је змај” (и бљује ватру), „Светло-плави пас који мисли да је змај” (и такође бљује ватру), „Пас чији се отац звао змај” (још ближи змајевском свету) , „Млади змај који јури славу”, „Плави лав који завија”, „Поносни једнорог”, „Црвена лимбо мачка са дискутабилним талентом”, „Ретки леопард са плавим пегама”, итд.

Андреј Бјелић рођен је у Алексинцу 1996. године, а живи и ради у Београду. Црта и слика откад зна за себе, инспирисан осећајем сопства, доживљајем света, посебним особама и животињама које чине важан део његовог живота. Дипломирао је на Факултету дигиталних уметности Универзитета Метрополитан у Београду, на смеру за графички дизајн. По завршетку формалног образовања, одлучује да се посвети сликању. Јануара 2022. представио је избор својих радова насталих током 2021. на првој самосталној изложби „Ово је Андреј Бјелић“.

Подели вест