320x220 cm.jpeg
Харис Ракић

Харис Ракић

Уметнички програм

РЕАЛНИ ПРИЗОР ИЛИ ИМАГИНАРНА ПУТОВАЊА? Трагови присуства у Галерији `73

29.08.2022.

РЕАЛНИ ПРИЗОР ИЛИ ИМАГИНАРНА ПУТОВАЊА? Трагови присуства у Галерији `73
Величина слова

Изложба слика Хариса Рахића, уметника млађе генерације, која носи назив „Трагови присуства“, биће свечано отворена у четвртак 25. августа у 19 часова у Галерији `73 (Пожешка 83 а, Баново брдо).

Где се одржава

Галерија `73


Када се одржава

25. августа - 4. септембра


Поставку чине слике великих формата, сложене композиције испуњене формама чији је садржај у неким партијама апстрактан, а у другим пак фигуративан, који већ сада јасно реферише на препознатљив рукопис овог младог ствараоца. Палета боја на Рахићевим сликама чини да овај уметнички опус делује на посматрача таман толико да преноси директно тренутну емоцију - до јарких свежих боја, у којима се осликава радост живљења и стварања, до поседовања патине, која асоцира на већ проживљено, давно одсањано, скоро заборављено.

Accordions, 250x200.jpg
Accordions, 250x200
Харис Рахић

Назив изложбе ,,Трагови присуства” се може посматрати у форми једног сликарског времеплова, који се чита кроз реалне призоре, али и кроз имагинарна путовања, да би се на тај начин спојила та два света у један, односно да би се заокружио и ухватио тај имагинарни приказ, то сазвежђе у којем обитава машта у један реалан сликарски израз излажући се новим искуствима, чулним утисцима и стањима ума.

 Харис Рахић рођен је 1994. године у Новом Пазару. Завршио основне студије, одсек сликарство, у класи професора Гордана Николића и мастер академске студије, у класи професора Радомира Кнежевића на Факултету ликовних уметности у Београду. Дипломирао 2018. године. Приредио је три самосталне и учествовао на многобројним колективним изложбама. Добитник две награде на Фестивалу стваралаштва младих У Новом Пазару, као и треће награде на Ликовном салону младих у Новом Пазару 2017. године. Члан је УЛУСа од 2019. године. Живи у Београду. Тренутно је на трећој години докторских студија у класи професора Радомира Кнежевића на Факултету ликовних уметности у Београду.

Изложба ће трајати до 6. септембра.

Подели вест