Filip Baralic 1.jpg
Филип Баралић

Филип Баралић

Уметнички програм

НОВИ ДИНАМИЗАМ И СТВАРАЊЕ ДИНАМИЧНИХ ФОРМИ НА МАКРО НИВОУ! Нова изложба у Дому омладине

05.09.2022.

НОВИ ДИНАМИЗАМ И СТВАРАЊЕ ДИНАМИЧНИХ ФОРМИ НА МАКРО НИВОУ! Нова изложба у Дому омладине
Величина слова

Свечано отварање изложбе у уторак, 6. септембра у 19 часова у Дому омладине Филипа Баралића. Радови у оквиру изложбеног пројекта под називом “Нови динамизам” представљају сегмент вишегодишњег истраживања уметника.

Где се одржава

Дом омладине Београд


Када се одржава

6 - 18. септембра


Током наведеног процеса уметников рад је еволуирао интегришући у себе различите форме ликовног изражавања од традиционалне скулптуре, преко инсталације и цртежа, до дигиталне графике, самим тим и другачије приступе обраде материјала.

У основи стваралаштва Филипа Баралића је стварање динамичних форми на макро нивоу, као и покрета унутар људске фигуре, који воде ка анатомској организацији – у виду артикулације сложености и једноставности облика, варијације ритмова, и финално прожимања форме и простора који је окружује.

Filip Baralic 2.JPG
Филип Баралић

 Кроз свој рад, уметник даје примат линији и површини у простору, у комбинацији са негативом форме чиме се ствара утисак просторног цртежа. Скулптуре често настоје да сакрију своју масу која је подређена линији и празнини. Оне поседују отворену форму и теже да буду динамичне попут арабески, које се удаљавају од волумена и стреме ка покрету и акцији. Скулптуре нису монолитне, већ разуђене и теже да се наметну посматрачу комплексном игром светлости и сенке, линије и површине, форме и празнине.

Filip Baralic 3.JPG
Филип Баралић

 Филип Баралић, рођен 1988. у Ужицу. Основне и мастер студије завршио на Академији уметности у Новом Саду, катедра за вајарство, у класи професора Томислава Тодоровића. Бави се скулптуром, цртежом и графиком. Награђиван у области скулптуре. Један од оснивача Удружења визуелних уметника Ужице (УВУУ) и Галерије Рефлектор. Живи и ради у Ужицу.

Подели вест