Jaroslav K poziv.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ЕКСПРЕСИВНА ПОЕТИКА ЗАБОРАВЉЕНОГ УМЕТНИКА! Изложба радова из приватне заоставштине

12.09.2022.

ЕКСПРЕСИВНА ПОЕТИКА ЗАБОРАВЉЕНОГ УМЕТНИКА! Изложба радова из приватне заоставштине
Величина слова

Изложба Експресивна поетика Јарослава Кандића биће свечано отворена 13. септембра у 19 часова и трајаће до 7. октобра у Галерији РТС-а. На отварању изложбе у Галерији РТС говориће Никола Кусовац, ликовни критичар и члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а и виши кустос Музеја рударства и металургије у Бору Данијела Матовић.

Где се одржава

Галерија РТС-а


Када се одржава

13. септембара - 7. октобара


Изложба Експресивна поетика Јарослава Кандића представља осврт и поновно враћање у фокус овог, од стручне и шире јавности, заборављеног уметника. Поставка обухвата радове које је Јарослав Кандић поклонио Музеју рударства и металургије током свог боравка у Бору, као и радове из приватне заоставштине. Својеврсна је посвета и сећање на овог угледног сликара и ликовног педагога који је један део свог живота и стваралаштва завештао граду Бору.

Јарослав Кандић је био уметник великог стваралачког потенцијала о чему сведочи и број његових сачуваних дела. Један је од оних аутора који је користио сваку прилику да искаже стваралачки сензибилитет и друштвени ангажман, одређујући себе првенствено као уметника који кореспондира са временом и својим непосредним окружењем.

Убрзо после завршене ликовне aкадемије Кандић долази у Бор 1961. године где је живео и радио близу дванаест година. Јарослав Кандић je, током боравка у Бору, био професор ликовне уметности у Гимназији "Бора Станковић". У то периоду имао је више самосталних изложби и то 1961, 1962, 1963, 1966, 1969 и 1972. године. Последња изложба у Бору приређена је 1999. године у галерији Музеја рударства и металургије и представљала је ретроспективу његовог четрдесетогодишњег стваралаштва.

Подели вест