pastedImage (5).png
промо

промо

Уметнички програм

БОГАТ КУЛТУРНИ ПРОГРАМ С ПОЧЕТКОМ ЈЕСЕНИ! Француске позоришне, циркуске и плесне представе у Београду

26.09.2022.

БОГАТ КУЛТУРНИ ПРОГРАМ С ПОЧЕТКОМ ЈЕСЕНИ! Француске позоришне, циркуске и плесне представе у Београду
Величина слова

Овог септембра, у сарадњи са фестивалима БИТЕФ, Циркобалкана и ЛУТФЕСТ, бројне француске позоришне, циркуске и плесне представе за све узрасте биће представљене у Београду, Новом Саду и Суботици.

И ове године, Француски институт у Србији у сарадњи са бројним партнерима, наставља рад на промоцији савременог француског сценског стваралаштва и продубљује сарадњу између уметника из Србије и Француске у домену позоришта, савременог циркуса и плеса. Као и увек када је о Француском институту реч, посебна пажња се поклања децентрализацији културних дешавања, а посебно место у овогодишњем програму имају представе приступачне и најмлађој публици.

Француску позоришну јесен отвариће, 20. септембра, извођење представе SCOOOOOTCH! у оквиру Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици. Ова представа у режији Амели Поарије с успехом је обишла бројне земље Југоисточне Европе, стварајући незаборавно искуство за малишане кроз комбинацију звука, покрета и лепљиве траке, коју између себе и публике размотавају три аниматора, испитујућу невидљиву мрежу њихових односа.

Већ наредног дана, 21. септембра, у оквиру јубиларног, десетог издања Фестивала савременог циркуса ЦИРКОБАЛАКАНА који се одржава у Луци Београд (Силоси), почињу радионице летећег трапеза организоване у сарадњи са циркуском школом Турбул' из Француске. Поред ове јединствене прилике за стицање нових циркуских вештина, фестивал ће угостити и две француске представе, BAKEKE и BESTIAIRE, у којима подједнако може уживати цела породица.

За љубитеље савременог позоришта и верну публику БИТЕФ-а, из Француске стиже права посластица у виду представе GARDIEN PARTY, француских аутора Валери Мрежан и Мухамеда ел Хатиба (26. и 27. септембар), која представља облик документарног и девисед позоришта, односно, заснива се на грађи из живота самих његових аутора и/или извођача. У овом случају то су чувари великих светских музеја из Париза, Марсеја, Санкт Петербурга, Стокхолма и Њујорка, чије исповести о њиховом послу, властитом односу према делима која чувају, институцији музеја и животним амбицијама и поразима чине материјал ове топле, тужне, паметне и духовите представе.

Француску позоришну јесен затвориће извођење циркуске представе ДУЕЛ (1. октобар), настале у сарадњи уметника из Србије, Хрватске и Француске, чију су продукцију подржали Француски институт у Паризу, Театроскоп и Битеф тетар. Ова представа, у којој се четворо акробата суочава кроз међусобну игру и надметање, представља круну регионалне сарадње у домену савременог циркуса и показује њену дубоку повезаност са савременом француском сценом.

Наглашена заступљеност француских уметника и представа на фестивалским репертоарима резултат је континуиране подршке Француског института у Србији, који кроз програм Театроскоп подстиче развој извођачких уметности и регионалне циркуске сцене, те сарадњу са француским уметницима. Сви програми из домена савременог циркуса представљају део другог издања регионалне кампање Circus Must SEE – Савремени циркус у Југоисточној Европи, која за циљ има да обједини бројна дешавања из ове области која се истовремено одржавају у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Грчкој, те да скрене пажњу на значај савременог циркуса и да укаже на његово пуноправно место међу извођачким уметностима.

Подели вест