1 (8).jpg
промо

промо

Уметнички програм

У КРАКУ СА СТОПАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА! Документаристичка изложба у Галерији '73

19.09.2022.

У КРАКУ СА СТОПАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА! Документаристичка изложба у Галерији '73
Величина слова

У четвртак, 22. септембра 2022., са почетком у 19 часова, биће отворена документаристичка изложба „Стопама Деспота Стефана Лазаревића“ аутора Миливоја Мише Рупића. Ова културна установа већ четрнаесту годину за редом организује Фестивал културе који се под покровитељством Савета Европе организује у читавој Европи па и код нас.

Где се одржава

Галерија '73


Када се одржава

22. септембра - 4. октобра


Документаристичка изложба о лику и делу Деспота Стефана Лазаревића, који је оставио великог трага у српској историји, култури, спољној политици и књижевности, приказаће деспотов рад и дела на уједињењу српских земаља, проглашењу и развоју Београда као престоног града, рад на заштити, права и законитости у области рударства најзначајније привредне гране тог времена у Србији. Посебна пажња биће посвећена деспотовом раду на уздизању писмености - преписивачкој школи, подизању цркава и манастира у оквиру СПЦ. Приказ повеља и дародавница Хиландару, Београду, манастиру Милешеви. О ковању новца, о грбу и печату деспота Стефана. Осврт на унутрашњу и спољну политику коју је деспот водио у односу на Турску, Византију, Угарску, Зету, Дубровник, Венецију..... 

Тема овогодишње манифестације је „Одрживо наслеђе/ Sustainable Heritage“. Током трајања изложбе биће организована стручна вођења кроз изложбу као и бројни пропратни програми, а за слепе и слабовиде особе биће обезбеђен програм-водич на Брајевом писму.

4 (7).jpg
промо

Свечано отварање изложбе је заказано за четвртак, 22. септембар у 19 часова, а изложба ће трајати до 4. октобра 2022.године.

Улаз за све програме током трајања Манифестације је бесплатан.

Подели вест