unnamed.jpg
промо

промо

Уметнички програм

АПСТРАКТНА УМЕТНОСТ КОЈА ПОЧИВА НА РАВНОТЕЖИ: Завирите у свет идеалног простора Јелене Меркур

23.11.2022.

АПСТРАКТНА УМЕТНОСТ КОЈА ПОЧИВА НА РАВНОТЕЖИ: Завирите у свет идеалног простора Јелене Меркур
Величина слова

Изложба слика из циклуса под називом "Бетон" вишеструко награђиване ауторке Јелене Меркур биће отоворена 24. новембра у Продајној галерији Београд.

Где се одржава

Продајна галерија Београд


Када се одржава

24. новембар - 12. децембар


Слике из циклуса „Бетон“ у формалном смислу евоцирају конструктивистичке структуре из времена историјских авангарди. Према замисли ауторке, ови радови у простору формирају серије диптиха у којима се, како наводи, преплићу три инспирације овим појмом - као феноменом „рудиментарне“ материје; ,,психолошке“ материје, у контексту искуства живљења и перцепције (Де Кириково метафизичко сликарство); или „филозофске“ асоцијације и пројекције прижељкиване утопије (Баухауса у првом реду).

Јелена Меркур дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку Сликарство. Докторирала је 2014. на Факултету за уметност и дизајн у Београду. Реализовала је двадесетдве самосталне изложбе и учествовала на бројним групним изложбама. Добитница је више награда за стваралаштво у области сликарства. С

."У радовима Јелене Меркур та потрага од божанског првобитног импулса до крајњег циља води преко цртежа, коме је рад ауторке итекако наклоњен... Стварност у којој је матерњи језик геометријска апстракција, који почива на равнотежи, пропорцијама и ритму. Идеалан простор да се посматрачев ум разгиба у потрази за слободом и смислом. Слобода и стваралаштво су важнији од реалности коју можемо да опипамо, омиришемо, осетимо, у којој се физички крећемо. Циљ потраге за смислом и идејом која се на платну отелотворује, није очигледан на први поглед. На то питање не постоји инстант одговор, одговор је ствар искуства, одговор захтева креативни напор", наводи у предговору каталога Ања Андрић, историчар уметности.

Подели вест