Obecani-prostori-Ivan-Markovic-1.jpg
Иван Марковић

Иван Марковић

Уметнички програм

ВИЗУЕЛНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕЛЕМЕНАТА И ТРАГОВА ДРАСТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦИЈА! Нова изложба Ивана Марковића

09.12.2022.

ВИЗУЕЛНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕЛЕМЕНАТА И ТРАГОВА ДРАСТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦИЈА! Нова изложба Ивана Марковића
Величина слова

Изложба Обећани простори аутора Ивана Марковића биће постављена од 13. до 25. децембра 2022. године у Галерији Дома омладине Београда. Свечано отварање је заказно за 13. децембар у 19 часова.

Где се одржава

Галерија Дома омладине Београд


Када се одржава

13 - 25. децембра


Вишемедијска инсталација “Обећани Простори” представља визуелно истраживање елемената и трагова драстичних трансформација градских и природних средина, које настају при изградњи великих, луксузних архитектонских комплекса. Широм билборда и дугачких ограда градилишта, на фотореалистичним дигиталним сликама, озидана елитна насеља рекламирају се као приватна утопија и идеал породичног дома.

Овакви инвеститорски пројекти представљају просторно отелотворење друштвено-економске сегрегације и скоро увек су изван домета људи који их изграђују. Радници материјализују рендер, изграђују илузију која није њима намењена. “Обећани простори” изолује просторне и временске фрагменте процеса настајања овакве архитектуре, почев од брисаних простора, преко идиличних симулација простора до њихове реализације, која никад у потпуности не одговара обећаној слици.

Obecani-Prostori-Ivan-Markovic.jpg
Иван Марковић

 Иван Марковић је филмски аутор, сниматељ и визуелни уметник рођен у Београду. Дипломирао камеру на Факултету драмских уметности у Београду 2012, а 2019. завршио мастер студије филма на Универзитету уметности у Берлину. За видео радове и фотографије освојио награду Ерсте Фондације за Најбољег визуелног уметника 2014, а 2015. је уц̌ествовао на Берлинале Талент кампусу. Током претходних неколико година, радио као директор фотографије на више дугометраз̌них филмова који су премијерно приказивани на фестивалима у Берлину, Венецији, Локарну и Ротердаму.

Подели вест