2. Aleksander Litkin Alexander Lytkin City_Under_the_Bridge (002).jpg
Alexander Lytkin City Under the Bridge
Aleksander Litkin

Alexander Lytkin City Under the Bridge
Aleksander Litkin

Уметнички програм

ТРЕЋЕ МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ДВА ВЕКА СТАРЕ ТЕХНИКЕ! Однос магичног тројства у УК Пароброд

16.12.2022.

ТРЕЋЕ МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ДВА ВЕКА СТАРЕ ТЕХНИКЕ! Однос магичног тројства у УК Пароброд
Величина слова

Треће међународно бијенале литографије биће одржано у Београду, од 17. децембра до 14. јануара 2023. године, у Установи културе "Пароброд". Отварање изложбе је предвиђено за суботу 17. децембар, у 20 часова.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

17. децембар - 14. јануар


На конкурс за излагање на Трећем међународном бијеналу литографије, пријавило се 54. уметника/ца из 18.држава. На Бијеналу ће бити изложене графике 30 аутора из 15 земаља (11 европских, као и Мексика, Јапана, Индије и Кине).

Нешто више од два века стара техника, заправо, случајно откриће Алојза Зенефелдера (1771-1834), немачког драмског писца, графичка је техника равне штампе. За наношење цртежа и набојавање, користи се камена матрица, те и назив технике – литографија потиче од грчких речи литхос –,,камен” и грапхеин – ,,писати”. У историју литографије уписали су се својим делима многи чувени европски уметници попут: Жана Огиста Доминика Енгра , Теодора Жерикоа, Ежена Делакрое, Франциска Гоје, Онореа Домијеа, касније и модерни уметници, као Тулуз-Лотрек и други, а данас пратимо њен развој на светској сцени и изузетан допринос појединих аутора.

9. Fedor Surmelev (002).jpg
Fedor Surmelev

Београдско Међународно бијенале литографије са већ формираном колекцијом радова –поклона аутора, јесте светла тачка ,,ланца” стваралаштва, који изнова одражава бројне и разнолике односе оног, такорећи, магичног тројства: креатор – посматрач – дело, повезујући литографе међу собом. Бијенале као светионик у нашем времену, а све то на планетарној мапи уметности, односно, културе.

На отварању Бијенала, биће додељене 3 награде и 4 похвале за најуспешније радове, према оцени међународног жирија у саставу: мр Бреда Шкрјанец, историчарка уметности, Љубица Јелисавац-Катић, историчарка уметности, Марија Ристић, историчарка уметности, мр Бојан Бикић, графичар и др Марко Калезич, графичар.

28. Serena Smit Serena Smith. Arabesque. Hand coloured stone lithograph (002).jpg
Serena Smith, Arabesque Hand coloured stone lithograph
Serena Smit

Подели вест