Aleksandra Kuzmanović, Baba razvija pitu, 2021, ulje na platnu, 120x80 cm.jpg
Александра Кузмановић, Баба развија питу, 2021, уље на платну, 120x80
Александра Кузмановић

Александра Кузмановић, Баба развија питу, 2021, уље на платну, 120x80
Александра Кузмановић

Уметнички програм

ИНТЕР/АКЦИЈА 2022 - СВЕ ТО (НЕ) ЗАВИСИ ОД МЕНЕ! Пројекат сарадње, дијалога и размене о идејама и питањима савремене уметности

23.12.2022.

ИНТЕР/АКЦИЈА 2022 - СВЕ ТО (НЕ) ЗАВИСИ ОД МЕНЕ! Пројекат сарадње, дијалога и размене о идејама и питањима савремене уметности
Величина слова

Кућа легата, Факултет ликовних уметности, Одељењe за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду и Академија умјетности у Бања Луци упућују позив на отварање изложбе „ИНТЕР/АКЦИЈА 2022 – Све то (не) зависи од мене“. Свечано отварање биће уприличено у суботу, 24. децембра, у 19 часова у Галерији Куће легата.

Где се одржава

Кућа легата


Када се одржава

24. децембар - 11. јануар


Интер/Акција је пројекат сарадње, дијалога и размене о идејама и питањима савремене уметности који континуирано, од 2016. године, реализују студенткиње и студенти Факултета ликовних уметности и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Дијалошка форма пројекта се од 2021. године усложњава и остварује као конверзација којој се придружују колегинице и колеге са Академије умјетности у Бања Луци уз подршку Музеја савремене умјетности Републике Српске. Централни део програма Интер/Акције представља изложба која се развија из заједничког ангажовања младих професионалаца у свету савремене уметности који, примењујући стечена знања, чине прве јавне искораке у артикулацији мишљења, ставова и погледа на уметност у излагачком формату.

J. Došenović, Požar, 2020, ulje na platnu, 40x80.jpg
Ј. Дошеновић, Пожар, 2020, уље на платну, 40x80
Ј. Дошеновић

Интер/Акција окупља студенткиње и студенте заврших година основних и мастер студија Факултета ликовних уметности из Београда и Академије умјетности из Бања Луке који упућују погледе на сложене односе идентитетских политика и њихових друштвених испољавања. Изражавајући се кроз различите технике и медије, млади уметници и уметнице говоре о различитим формама сопствене савремености. Интер/Акција на свеж начин открива пресек актуелних кретања карактеристичних за најмлађу генерацију уметница и уметника који активно истражују у пољима формалног, појавног, вербалног и визуелног; супротставља разнородне идентитете нових уметника и нових кустоса, те њихову здружену имагинацију претаче у изложбену конверзацију.

Mladen Mićić, Bez naziva, 99x66cm,grafitna olovka na papiru, 2022..jpg
Младен Мићић, Без назива, 99x66, графитна оловка на папиру, 2022.
Младен Мићић

Овогодишња изложба пројекта Интер/Акција доноси радове осамнаест уметница и уметнка: Јована Бабић, Соња Лундин, Невена Остојић, Барбара Лаковић, Младен Мицић, Павле Ћурчић, Лука Личина, Павле Бановић, Данијела Михић, Александра Кузмановић, Исидора Бранковић, Јован Дошеновић, Огњен Милошевић, Ирена Симић, Марија Вилимоновић, Вања Жунић, Милица Катић и Марко Обрадовић. Изложба се остварује у сарадњи са студенткињама историје уметности Софијом Бузаџић, Леом Станковић, Дуњом Алексић, Андрејом Дробњак, Душицом Ђекановић и Мињом Лазарески. Координатори пројекта су Лука Трипковић, Дуња Трутин (Факултет ликовних уметности у Београду), Љубица Вујовић и Јована Трифуљеско (Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду).

Irena Simić - In the blink of an eye, instalacija, 2022, 192x20x56cm.png
Ирена Симић In the blink of an eye, инсталација, 2022, 192x20x56
Ирена Симић

 Концепт представља разједињену структуру сачињену од разноликих приступа проматрању света и идентитета. Они варирају од препознавања субјекта из домена прошлости и традиције, преко порекла и породице, верског и националног идентитета, одрастања и сазревања, до преиспитивања, па и обесмишљавања учитаних вредности кроз тзв. ландсцапе будућности. Свеобухватни мотив природе, која се трансформише паралелно са човековом трансформацијом, провлачи се кроз уметничке радове у најразличитијим контекстима, негде директно алудирајући на однос појединца са њом, а негде прожимајући се кроз сопствену негацију. Околности савременог света неретко доводе појединца у стање дезоријентисаности, те у тежњи да пронађе сопствени пут, окреће се параметрима прошлости и будућности. Са друге стране, учитава идентитет у свакодневним кадровима данашњице које доводи у везу са доказом сопственог постојања. Дисперзија уметничких медија, од оних традиционалних преко различитих видова експериментисања унутар и изван граница самог медија, условила је и различита конципирања опуса, али са садржајима који се негде преклапају у својој бити. Тако можемо препознати неколико целина које чине изложбу: Од мене ка свему, Дереализована реалност, Играј, Зелени човек и Које лице да одаберем.

Marko Obradović, Librarz girl, ulje i lateks na platnu, 2022, 60x35cm.jpeg
Марко Обрадовић, Librarz girl, уље и латекс на платну, 2022, 60x35
Марко Обрадовић

 Изложба ће бити отворена до 11. јануара 2023. године.

Подели вест