Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu (1).jpeg
Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu
Лука Трипковић

Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu
Лука Трипковић

Уметнички програм

ДОПУСТИТЕ СЕБИ ДА ИМАТЕ НЕКИ СТВАРНО ДИВАН САН! Нова изложба Луке Трипковић

13.01.2023.

ДОПУСТИТЕ СЕБИ ДА ИМАТЕ НЕКИ СТВАРНО ДИВАН САН! Нова изложба Луке Трипковић
Величина слова

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине у уторак, 17. јануара у 19 часова биће отворена изложба "Мора да је био неки стварно диван сан" Луке Трипковића, која ће трајати све до 4. фебруара.

Када се одржава

17. јануар - 4. фебруара


Идеја калифорнијске куће није уписана у слику калифорнијске куће, као што ни палма у дворишту калифорнијске куће није уписана у идеју палме испред калифорнијске куће, јер идеје припадају идеалном поретку и довршеним значењима, док се слике супротстављају идеалном поретку бића и хијерахијском поретку стварности. Управо нас тиме изазивају слике Луке Трипковића. Геометрија и геометријски облици, због тога, својеврсне су шифре које нас позивају на тумачење из којег је искључено наше знање геометрије, а углови и перспективе нису ту да би нас, својом геометријском неумољивошћу, упутили на стварност идеја које би, верујемо, слици морале да претходе - калифорнијске куће настале су крајем четрдесетих година двадесетог века као социјални пројекат за јефтино, а удобно становање - већ да би нам понудили одгонетку слике у истом покрету у којем нам, уместо познатих призора, нуде шифре. У шифри се налази њена одгонетка.

Lottery, 150x80 cm, krilik na platnu (1).jpg
Lottery, 150x80 cm, krilik na platnu
Лука Трипковић

Лука Трипковић рођен је 1989. године у Ваљеву. Дипломирао је и докторирао на Факултету ликовних уметности у Београду. Тренутно је запослен на истом факултету. Објавио је два романа који су запажени од стране НИН-овог жирија, а текстови су му објављивани у Недељнику, француском Л'ОБС , америчком Неwсwеек. Повремено пише за недељник Време. Радови му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и иностранству.

Edris House, 150x150cm, akrilik na platnu (1).png
Edris House, 150x150cm, akrilik na platnu
Лука Трипковић

Изложба ће бити отворена до 4. фебруара, радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Подели вест