Ilija Šobajić, crtež Megdan.jpg
Мегдан
Илија Шобајић

Мегдан
Илија Шобајић

Уметнички програм

ПРЕМДА ДИЈАМЕТРАЛНО СУПРОТНИХ ПРОПОЗИЦИЈА, ЈЕДНАКО СУ БИЛИ НЕПОКОЛЕБЉИВИ И БЕСКОМПРОМИСНИ! Изложба повезивања Петра Лубарде и Илије Шобајића

16.01.2023.

ПРЕМДА ДИЈАМЕТРАЛНО СУПРОТНИХ ПРОПОЗИЦИЈА, ЈЕДНАКО СУ БИЛИ НЕПОКОЛЕБЉИВИ И БЕСКОМПРОМИСНИ! Изложба повезивања Петра Лубарде и Илије Шобајића
Величина слова

Кућа легата и ЈУ Музеји и галерије – Никшић позивају вас на свечано отварање изложбе „Кореспонденције: цртежи Илије Шобајића”, која ће бити уприличена у четвртак, 19. јануара, са почетком у 13 часова, у Легату Петра Лубарде (Иличићева 1).

Где се одржава

Кућа Легата


Када се одржава

19. јануар - 29. март


На изложби ће бити представљено 20 цртежа мањег и средњег формата из различитих фаза стваралаштва Илије Шобајића – од академских студија до позних радова.

Идеја повезивања Петра Лубарде и Илије Шобајића лежи у чињеници да је Петар Лубарда за време свог боравка на београдској Уметничкој школи, био ученик Илије Шобајића на предмету вечерњи акт. Међутим релација се не огледа само у тој равни професор – ученик. Иако је генерацијски јаз између ова два ствараоца условио непремостиве разлике у приступу, доживљају и интерпретацији уметности, постоје одређене компоненте које спајају ова два монтањара.

Ilija Šobajić, crtež Direktor Bečke akademije.jpg
Директор Бечке академије
Илија Шобајић

 Премда дијаметрално супротних пропозиција, једнако су били непоколебљиви и бескомпромисни. Шобајић, цртач веште и мирне руке, академско-класичарске провенијенције, и Лубарда експресионист дубоке сликарске промишљености, веома богате поетике, идејно-тематски су ближи неко што се то да наслутити. Духовна подлога оба ствараоца прожета је Црном Гором, прецизније њеном географијом, историјом, легендом и поезијом. Шобајић нам употпуњује слику о Лубарди, о пореклу његове поетичности тј. његове мисаоне оријентисаности. 

Ilija Šobajić, crtež Muški akt.jpg
Мушки акт
Илија Шобајић

Цртежи Илије Шобајића биће изложени у Легату Петра Лубарде до 29. марта, а посетиоце у овом периоду очекују и стручна вођења кроз изложбу.

Аутор изложбе је Лука Ђукановић, историчар уметности–кустос.

Подели вест