Sara Markovic - ‘‘Simfonija u plavom‘‘.jpg
Симфонија у плавом
Сара Марковић

Симфонија у плавом
Сара Марковић

Уметнички програм

ОНА ПРЕДВОДИ ГОВОР МЛАДЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ИЛУСТРАТИВНИМ ПРИКАЗОМ РЕНЕСАНСНОГ РЕАЛИЗМА: Прва изложба талентоване младе уметнице у ДОБ-у

17.01.2023.

ОНА ПРЕДВОДИ ГОВОР МЛАДЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ИЛУСТРАТИВНИМ ПРИКАЗОМ РЕНЕСАНСНОГ РЕАЛИЗМА: Прва изложба талентоване младе уметнице у ДОБ-у
Величина слова

Прва изложба Саре Марковић "Симфонија стварања" у Галерији Дома омладине Београда има своје свечано отварање 17. јануара са почетком у 19 часова. Посетиоци ће имати прилике да ову поставку погледају од 17. до 29. јануара 2023.

Где се одржава

Галерија Дома омладине Београда


Када се одржава

17 - 29. јануара


У Сари Марковић живи један ренесансни мајстор, било да држи четкицу, перо, фломастер или дигиталну оловку, који добро гради израз који је препознатљив у свим временима. Она предводи говор младе генерације, илустративним приказом ренесансног реализма, водећи унутрашњи израз ка савременој уметности.

Искрено се радујем њеној првој изложби, и верујем да је пред њом светла будућност, јер ова млада уметница са својим ставом у уметности, испуњава само највише стандарде које сама себи поставља.

Бојан Савић, академски сликар

 Сарини цртежи су база за њене слике, пуни црно-белих контраста, богати детаљима, композицијски уредни, стилизовани налик јапанских “манга” које су једна од инспирација за њен рад. Тема цртежа су реални портрети и фигуре које уметница позиционира у један свет препун маште, и од њих прави бића са митолошким неофантастичним мотивима. Оснажује их и даје им слободу да се крећу у линеарном простору где конструише витраже, разне орнаменте, розете и друге магичне детаље.

Sara Markovic - ''Luminous''.jpg
Luminous
Сара Марковић

Сарине слике одликује снажни, естетско привлачни изглед фигура које кроз енергичне палете боја постају несвакидашње попут ликова из бајке. Мотиви који се репетитивно појављују кроз слике (плаветнило воде, кармин-црвене руже) су наизглед уобичајени мотиви из свакодневног живота које она транспонује живописним покретима четкице. Гради своје сцене илуструјући свој унутрашњи свет, црта и слика до последњег детаља, даје платну хармонију, у бојама и у композицији.

Sara Markovic - ’’The girl in the dream’’.jpg
The girl in the dream
Сара Марковић

Сара Марковић (1999, Београд) завршила је средњу уметничку школу “Техноарт Београд“. Дипломирала је 2022. на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Примењено сликарство. Тренутно је на мастер студијама на истом факултету. Током студија добила је награду “Крста Андрејевић“ за најбоље изведен рад из области примењеног сликарства. Током студија учествовала је на више групних изложби. Осмислила је идејни цртеж и учествовала у осликавању мурала ОШ “Лазар Саватиц́” у Земуну 2022. године.

Подели вест