Vesna Matijevic model.jpg
Весна Мијатовић

Весна Мијатовић

Уметнички програм

КОНЗУМАЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА И ТРАДИЦИОНАЛНИХ КОСТИМА НА НОВ НАЧИН! Традиција као инспирација изложбе "Бело на бело"!

17.01.2023.

КОНЗУМАЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА И ТРАДИЦИОНАЛНИХ КОСТИМА НА НОВ НАЧИН! Традиција као инспирација изложбе "Бело на бело"!
Величина слова

Свечано отварање изложбе модела "Бело на бело - Традиција као инспирација" у креацијама Драгане Николајевић и Весне Матијевић у четвратак 19. јануар са почетком у 19 часова у Малој галерији УЛУПУДС, која ће трајати до 28. јануара.

Где се одржава

Мала галерија УЛУПУДС


Када се одржава

19 - 28. јануара


Савремени концепт уметничког рада базира се на истраживању прошлости и повезивању са садашњим тренутком, а све у циљу проналажења нових решења у конструкцији и уметничком приступу. Реинтерпретација културног наслеђа има за циљ очување традиције која је од кључног значаја за развој уметности.

Традиција као инспирација је у основи концепта изложбе "Бело на бело". Она се може презентовати кроз разне уметничке форме, а ауторке су изабрале да то буде у домену модног дизајна. Почетна идеја произашла је из потребе да се традиционални костим преточи у савремени одевни предмет и да се на тај начин наше културно наслеђе приближи публици и конзумира на нов начин.

Dragana_Nikolajevic.jpg
Модел Драгане Николајевић

Истраживачки рад почиње у традиционалном костиму народа Војводине. Обе ауторке своје порекло везују за овај део Србије, одакле и интересовање за те костиме. Нове могућности и савремена решења су у основи концепта ове изложбе. Сам костим, орнаменти и мотиви су прилагођени времену у којем живимо. То је захтевна фаза реконструкције, како би се традиционални елементи превели у савремене модне детаље и одевне предмете.

Ауторке су спонтано дошле до заједничке теме, али је свака на свој начин интерпретирала традиционални костим. Спој уметности, традиције и савременог костима су кључне речи којима су се ауторке водиле кроз пројекат "Бело на бело".

Vesna_Matijevic_skica.jpg
Скица Весне Матијевић

Подели вест