milija-pavicevic-kcb.jpg
Рад Милије Павићевић
промо КЦБ

Рад Милије Павићевић
промо КЦБ

Уметнички програм

ШТА ЈЕ УЖИВАЊЕ И КАКВО ЈЕ ЊЕГОВО МЕСТО У ДАНАШЊЕМ СВЕТУ КОЈИМ ВЛАДА НОВАЦ: Изложба „Од/До УЖИВАЊА" из циклуса „Критичари су изабрали" у Галерији КЦБ-а

25.01.2023.

ШТА ЈЕ УЖИВАЊЕ И КАКВО ЈЕ ЊЕГОВО МЕСТО У ДАНАШЊЕМ СВЕТУ КОЈИМ ВЛАДА НОВАЦ: Изложба „Од/До УЖИВАЊА" из циклуса „Критичари су изабрали" у Галерији КЦБ-а
Величина слова

У циклусу „Критичари су изабрали" – традиционалној изложби која се као рецепција критичара савремене визуелне уметности у Ликовној галерији континуирано организује од 1967. године – Маја Станковић, историчарка уметности и добитница Награде Лазар Трифуновић за 2018. годину, приредила је актуелну изложбу „Од/До УЖИВАЊА" за 2023.

Где се одржава

Галерија кулутрног центра Београда


Када се одржава

5. март


Шта је данас уживање? Каква је његова веза са капиталистичким формацијама моћи, производњом и разменом добара? Где је уживање у свету алгоритамски продукованих потреба, генерисаних жеља и клишеизираних начина за њихово задовољење? Да ли је уживање хемијска реакција, комуникација у мозгу која се одвија између два или више трансмитера са или без додатних стимуланса? Да ли је уживање реликт прошлости, рецидив просветитељских и хуманистичких вредности и уверења који су, данас, у постхуманој и постпродукованој стварности, излишни? Да ли је банално, глупо и сувишно говорити о уживању у свету у којем је профит једина вредност која се не доводи у питање? Да ли је уживање одвојено од мишљења или је услов за покретање мишљења? Или је уживање покретачка снага за ослобађање од затеченог фрејминга и креативни потенцијал који се једини може супротставити ретроградним наративима, деструктивним силама и неолибералном лудилу? „Постоји ли друго ‘уживање’ осим моћног, доминантног, еректилног?” (Малабу) Или је уживање – уживање у доминацији? Да ли је могуће говорити о уживању изван доминације? Или је само уживање моћ? Сва ова питања наводи ауторка изложбе у тексту каталога. 

Уметници који излажу су из групе ВКС (Вокално-кустоски синдром), Драгана Жаревац, Неша Париповић, Милија Павићевић, Емилија Терзић, Предраг Терзић, Јован Чекић, Зорица Чолић.

Подели вест