portrait_bp copy.jpg
Борис Подрека, архитекта
промо

Борис Подрека, архитекта
промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА ПОДРЕКА „АРХИКУЛТУРА“ ПРЕДСТАВЉА ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ САВРЕМЕНИКА У ОБЛАСТИ АРХИТЕКТУРЕ: Погледајте његова остварења, али и дела примењене и ликовне уметности

31.01.2023.

ИЗЛОЖБА ПОДРЕКА „АРХИКУЛТУРА“ ПРЕДСТАВЉА ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ САВРЕМЕНИКА У ОБЛАСТИ АРХИТЕКТУРЕ: Погледајте његова остварења, али и дела примењене и ликовне уметности
Величина слова

Музеј примењене уметности у сарадњи са Амбасадом Аустрије и Аустријским културним формумом; Амбасадом Италије и Италијанским инсититуом за културу; Амбасадом Словеније; Италијанским институтом за културу приредио је изложбу о једном од најплодоноснијих савремених архитеката, Борису Подреки, под називом ПОДРЕКА „АРХИКУЛТУРА“.

Где се одржава

Музеј примењене уметности


Када се одржава

15. март


Активном архитекти-уметнику стало је до остварења својих пројеката; и док они трају – ни он не стари, каже се у каталогу изложбе.


Београдска изложба „Архикултура“ професора Бориса Подреке у Музеју примењене уметности, састоји се, пре свега, од архитектонских решења, како изведених тако и од оних која то нису. Такође, Подрека ће по први пут београдској публици показати и своја ликовна дела, као и неколицину дела примењене уметности, чији је аутор. Борис Подрека, архитекта и уметник, поникао у Средњој Европи баштини њену историјску и уметничку традицију. Одраста у вишејезичној средини и ствара у мултикултурном амбијенту на простору између Београда и Љубљане, Трста и Венеције, Беча и Штутгарта. Параметри његовог рада вуку корене из теорије архитектуре Земпера, Бетхера и Виоле де Дика. Под утицајем Вагнера и Плечника, он тематизује носећу конструкцију и материјалност, технику просторних слојева учи од Лоса, а нематеријалне карактеристике светлости изучава током својих дугих путовања по Оријенту. Путем њему својствене поетике разлика, током свог готово пет деценија
дугог архитектонског стваралаштва, Подрека напредује на свом потпуно личном путу који се манифестује кроз снагу израза бројних међународних остварења у осам европских држава, као и у Кини.

naslovna strana.jpg
промо

Архитекта антрополог, критичар и професор рођен је 30.јануара 1940. године у Београду одакле је кренуо и стигао свуда. Сада, 2023. године управо на тај датум, београдској публици се обраћа изложбеном поставком чија је окосница архитектруа. Поред архитектонских решења са скорашње бечке изложбе, куриозитет поставке МПУ биће предмети примењене уметнсоти, док ће се публика први пут упознати са професором Подреком као сликарем. Освајање простора зависи од кретања. Живот као на граници, од Београда преко Љубљане до Трста, Венеције, Атине и Беча, сталним кретањима и откривањима архитектура је добијала своје карактеристике. У Атини, коју је упознао због освојеног међународног такмичења, је открио град и просторни ехо, а у души постао урбаниста, наводи се у саопштењу Музеја примењених уметости.

Музеј примењене уметности реализовао је ову изложбу у сарадњи са Амбасадом Аустрије и Аустријским културним формумом; Амбасадом Италије и Италијанским инсититуом за културу; Амбасадом Словеније; Италијанским институтом за културу и Wiener Städtische осигурањем. Изложба је отоворена до 15. марта 2023. године. 

Подели вест