Слављеник, 70цм х 60цм.jpg
Слављеник
Никола Милекић

Слављеник
Никола Милекић

Уметнички програм

САГЛЕДАВАЊЕ УСПОМЕНА И ДОГАЂАЈА ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Изложба "Неко фали" у галерији Коларчеве задужбине

06.02.2023.

САГЛЕДАВАЊЕ УСПОМЕНА И ДОГАЂАЈА ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Изложба "Неко фали" у галерији Коларчеве задужбине
Величина слова

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине у уторак, 7. фебруара у 19 часова биће отворена изложба "Неко фали"Николе Милекића.

Где се одржава

Ликовна галерија Коларчеве задужбине


Када се одржава

7 - 25. фебруар


Успомене и догађаји који су се десили, доживљавају се у одсуству на други начин, могу се сагледати из новог угла. Одсуство ствара тишину, а тишина представља простор у оквиру којег човек може да реорганизује своје мисли и утиске. Човека у директној комуникацији можемо упознати на један начин, кроз непосредну размену. Одсуство ствара отклон и нови простор. Оно представља негатив, комплементарну супротност, чија је друга половина друштвеност у класичном смислу - која се одвија кроз директан контакт.

Одсутан не мора да буде само човек, појединац, члан групе. У оквиру једног односа и друштвене динамике, сегмент у комуникацији може да буде одсутан. Сегменти који недостају могу сликовито да говоре о човеку, подједнако као и оно што јесте присутно и познато. Човек је, да би сачувао успомену или мисао на оне који више нису ту, а чине градивни елемент идентитета једне групе, развио различите облике култова сећања. Они су средство уз помоћ којег човек спознаје сопствену бит и чува од заборава и нестанка делове себе.

Нестали, 80цм х 60цм.jpg
Нестали
Никола Милекић

Ћутање, дистанца и осама изоштравају чула, она постају осетљивија за фине сензације којих можда нисмо свесни у присуству - као човек који дуго седи у мрачној просторији, чије су се очи прилагодиле да виде и прикупљају и најмањи трачак светла. У одсуствовању долази до сличног изоштравања осећаја, а осама чини човека да другачије размишља и о себи и о ономе који фали.

Изложба ће бити отворена до 25. фебруара радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Седморо, 80цм х 60цм.jpg
Седморо
Никола Милекић

Подели вест