image005.jpg
промо

промо

Уметнички програм

КАКО ИЗГЛЕДА КУЛТУРНИ ЖИВОТ БЕОГРАДА У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ ГОДИНА: Значајна књига садржи истраживање и необичне податке о нашим навикама у култури

12.02.2023.

КАКО ИЗГЛЕДА КУЛТУРНИ ЖИВОТ БЕОГРАДА У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ ГОДИНА: Значајна књига садржи истраживање и необичне податке о нашим навикама у култури
Величина слова

Шта то волимо и не волимо у култури, колико смо присутни, каква су нам културна интересовања, навике и колико смо спремни да потрошимо на културне садржаје сазнаћете у другом издању најрелевантије статистичке студије на тему посећености у култури – „Културна партиципација грађана Србије“, истраживача Запрокула Слободана Мрђе и Маријане Миланков.

Где се одржава

Заод за проучавање културног развитка


Да ли сте знали да су омиљене културне праксе наших суграђана одлазак у биоскоп, читање књига, гледање филмова и одлазак у позориште? Мали број нас ужива у џезу и класичној музици, електронским књигама, па чак и бављењу неком уметничком активношћу. Према истраживањима Завода за проучавање културног развитка, једине институције културе која се бави трендовима и потребама грађана у култури, тенденције у култури Србије ипак имају позитиван предзнак, премда нам прави посао тек предстоји, посебно на плану дигиталне културе, иновативности и интерактивности, као и повећања редовне публике која прати културне догађаје, а која по подацима износи нешто више од 5,6%. 

Све ове податке, али и многе друге пронаћи ћете у овој значајној књизи утемељеној на анкетном емпиријском истраживању на националном узорку са циљем да се стекне увид у структуру културне партиципације грађана Србије. Од планираних 1.600 ипитаника, анкетиран је 1.521 испитаник, што је 95% реализације узорака, а учествовало је 50 анкетара из средина у којима је вршено ово истраживање.

Подели вест