ljubavi velikana cirilicamreze (002).jpg
промо

промо

Уметнички програм

"ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ДЕСТРУКЦИЈЕ" - ИЗЛОЖБА ЉУБАВИ ВЕЛИКАНА! Послушајте најпознатије љубавне приче свих времена у УК Пароброду

11.02.2023.

"ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ДЕСТРУКЦИЈЕ" - ИЗЛОЖБА ЉУБАВИ ВЕЛИКАНА! Послушајте најпознатије љубавне приче свих времена у УК Пароброду
Величина слова

Поводом Дана заљубљених УК Пароброд представља јединствену изложбу "Од инспирације до деструкције" о великим и интригантним љубавима знаменитих књижевника и филозофа, аутора Вука Јеремић и Драгана Михаиловић, чија продукција и реализације је Ноћ музеја у сарадњи са УК Пароброд.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

14. фебруар - 6. март


Ова изложба подсећа да су славна литерарна дела често била инспирисана великим љубавима њихових аутора. Кроз сопствени занос и патњу су исписали неке од најпознатијих страница светске литературе. Са друге стране, у многим случајевима подразумевало се велико пожртвовање жене у сенци да генију омогући услове за стварање, или да сачува дело после ауторове смрти.

Потпуно различите: у неким случајевима платонске, често тајанствене и до данас „нереконструисане“, углавном трагичне, ове љубави су неретко биле чак и деструктивне за живот. На изложби ће бити представљено преко тридесет љубавних прича књижевника и филозофа попут Петрарке, Гетеа, Канта, Пушкина,Бодлера, Достојевског, Ничеа, Јесењина, Оскара Вајлда, Сартра, Буковског...

Посебан сегмент изложбе је посвећен нашим књижевницима и филозофима: Иви Андрићу, Лази Костићу, Бранку Радичевићу, Милошу Црњанском, Бранку Миљковићу, Исидори Секулић, Аници Савић Ребац, Јовану Дучићу и Алекси Шантићу.

На изложби вам представљамо и љубави и страсти којима су подлегли многи од знаменитих филозофа, ти “хладни рационални умови”.

Аутори изложбе

 Посебно интересантне за посетиоце биће управо љубавне приче које пркосе општепознатим чињеницама о љубавном животу оних филозофа за које се зна да се никада нису женили - као у случају Имануела Канта, или изразитог женомрсца, Шопенхауера. Ипак, највећу радозналост буде љубавни троуглови славних људи, без обзира да ли се у њима водила борба великих умова за наклоност нечијег срца или се одвијала „мирна коегзистенција“ у којој је свака од три стране налазила сопствени мотив останка.

Подели вест