Vladan Ljubinkovic, Batman, akril na panelu, 81,5x68cm, 2005..jpg
Батман, акрил на платну, 2005.год
Владан Љубинковић

Батман, акрил на платну, 2005.год
Владан Љубинковић

Уметнички програм

СПРСКИ ЛЕОНАРДНО ДА ВИНЧИ ЗА ВАС У ГАЛЕРИЈИ 73! Отворена је изложба "Гимнастичар у квадрату и кругу"

13.02.2023.

СПРСКИ ЛЕОНАРДНО ДА ВИНЧИ ЗА ВАС У ГАЛЕРИЈИ 73! Отворена је изложба "Гимнастичар у квадрату и кругу"
Величина слова

У Галерији 73 отворена је изложба слика "Гимнастичар у квадрату и кругу" (Gimnastis se tetragono kai kiklo), аутора Владана Љубинковића. Цртеж на коме се јасно виде исписане речи: цитатум, цитатис, цитатор... цитаре је мото изложбе где се уметник позива на цртеж Леонарда Да Винчија.

Где се одржава

Галерија 73


Када се одржава

9 - 21. фебруар


 У поднаслову се могу прочитати речи: уметност, копија, цитат, оригинал, рециклажа и плагијат, које децидније указују на концепт изложбе.

Vladan Ljubinkovic, bez naziva, akril na panelu, 81,5x68cm, 2005 (2) - Copy.jpg
Владан Љубинковић

Назив изложбе гласи “ Gimnastis se tetragono kai kiklo”, што у преводу са грчког значи “Гимнастичар у квадрату и кругу”. Да Винчијев цртеж човека у квадрату и кругу је основа на којој Љубинковић гради концепт где спаја неспојиво: Леонардовог човека и стрип јунака Бетмена. Питање је логично, да ли цртеже одрадити у маниру Да Винчија и копирати оригинал или пронаћи модел у савременој кутури, довољно иконичан који задовољава постављен захтев. Поп култура нуди одговарајуће решење у виду стрип јунака Бетмена, али реализација циклуса је условила раздвајање позиције човека у квадрату од позиције човека у кругу. На тај начин настају два различита цртежа која међусобном комбинаториком омогућавају неколико десетина нових цртежа.

Vladan Ljubinkovic, bez naziva, akril na panelu, 81,5x68cm, 2005 (3).jpg
Владан Љубинковић

Рад на циклусу истражује уметничко значење појмова: плагијат (лат. plagum), копија (лат. copia) и цитат (лат. citatum). Понављањем истог мотива левом и десном руком уметник додатно испитује визуелне аспекте појма “цитата”. Таквим поступцима двосмерно истразује изабране појмове и у том садејству философских, историјских и ликовних цитата, заокружује сопствену мисао.

Владан Љубинковић (рођен 1951. у Младеновцу, Србија), академски сликар, редовни професор у пензији Архитектонског факултета, Универзитета у Београду. Дипломирао 1975. године на Факултету ликовних уметности, Универзитета уметности у Београду. На истом факултету је и магистрирао 1981. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 1976. године и Друштва за естетику архитектуре и визуелних уметности Србије (ДЕАВУС) од 2008. године. Године 1974. почиње излагачку активност и учествовао је на бројним групним изложбама, а приредио је деветнаест самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитник је Велике награде Асоцијације српских архитеката (АСА) за скулптуру “Олово и крв”, 2019. године.

Vladan Ljubinkovic, bez naziva, akril na panelu, 81,5x68cm, 2005 (1) - Copy.jpg
Владан Љубинковић

Подели вест