Летња01.jpg
Летња, Никола Милекић
промо

Летња, Никола Милекић
промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА ДОКТОРСКИ ПРОЈЕКАТ ИСТРАЖУЈЕ СИМБОЛИКУ ТРПЕЗЕ: Никола Милекић представиће свој рад у Галерији Факултета ликовних уметности

28.02.2023.

ИЗЛОЖБА ДОКТОРСКИ ПРОЈЕКАТ ИСТРАЖУЈЕ СИМБОЛИКУ ТРПЕЗЕ: Никола Милекић представиће свој рад у Галерији Факултета ликовних уметности
Величина слова

Отварање изложбе докторског уметничког пројекта Николе Милекића под називом „Окупљање расутих – истраживање симболике трпезе као места друштвености" биће одржано у Галерији ФЛУ, у уторак, 28. фебруара 2023. године у 19 часова.

Где се одржава

Галерија ФЛУ


Када се одржава

6. март


Докторски уметнички пројекат „Окупљање расутих – симболика трепзе као рефлексија места друштвености / изложба слика“ сагледава појам трпезе као место одигравања друштвеног живота. Термин „расуто“, указује на растакање некадашње целине и на постојање заједничких критеријума или законитости на основу којих се они могу објединити. То може бити рационалан и ирационалан процес, неминован или случајан, социјалног или психолошког карактера, али у свим облицима испољавања, реч је суштинском белегу људске природе: раздвајању и спајању. Трпеза симболише људску потребу за заједништвом и датира од самих почетака људског друштва и на различите начине обележава човеков живот. Присутна у свакодневици, као део ритула, обичаја и празника, она је место окупљања и доношења одлука, место зближавања или место сукоба. За њом се људи збрајају како би се нахранили, и то не само физичком храном већ и оном духовном, неопипљивом, која ипак испуњава и окрепљује, она је изобиље које може да се дели са другима, а којег у самоћи нема.

Људи за трпезом враћају (макар и привремено) старо обличје расутој целини. Свако од окупљених је недостајући део слике, а слика, без било кога од њих, крња целина. Њихов однос је дијалектички и комплементаран. Као што је трпеза (целина) ентитет за себе, тако је и сваки појединачни човек који ту седи, заокружени микрокосмос који својим присуством и својом посебношћу целини даје идентитет, наводи аутор изложбе. 

Изложба ће бити отоворена до 6. марта 2023. године.

Mora, 120cm x 90cm.jpg
Мора, Никола Милекић
промо

Подели вест