Vesna Perunović, Moving Monument-Threshold, New York, USA, fotografija, 2012. Foto Božo Vasić.jpg
Vesna Perunović, Moving Monument-Threshold, New York, USA, fotografija, 2012
Божо Васић

Vesna Perunović, Moving Monument-Threshold, New York, USA, fotografija, 2012
Божо Васић

Уметнички програм

ПАРАДИГМА ДОМА: НОВО МЕСТО ПРИПАДАЊА! Нова изложба која разматра парадигму дома у савременим контекстима српско-канадске уметнице Весне Перуновић

01.03.2023.

ПАРАДИГМА ДОМА: НОВО МЕСТО ПРИПАДАЊА! Нова изложба која разматра парадигму дома у савременим контекстима српско-канадске уметнице Весне Перуновић
Величина слова

Изложба Home Paradigm: A New Place of Belonging / Парадигма дома: Ново место припадања, која тематски резимира последњих петнаестак година у раду српско-канадске уметнице Весне Перуновић, биће отворена у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у петак, 10. марта у 18 часова. Кустос изложбе је Мирослав Карић.

Где се одржава

Галерија-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића


Када се одржава

10. март - 21. мај


Постављена на сва три нивоа Галерије–легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, изложба обухвата уметничине радове настале у периоду након двехиљадитих, укључујући инсталације са редимејд објектима, цртеже, фотографије, видео радове и site-specific интервенције. Поред неколико кључних ранијих остварења из наведеног периода ауторкиног опуса (House of Exile / Кућа егзила, Cradle / Колевка), биће представљена и њена најрецентнија продукција попут инсталација великог формата (Shifting Shelter / Промењено уточиште, Archive of Insignificant Losses / Архива безначајних губитака).

Vesna Perunović, Descending – Over the wall, video still, 2018. Snimak Božo Vasić.jpg
Vesna Perunović, Descending – Over the wall, video still, 2018.
Божо Васић

Преиспитујући појам дома из перспективе перманентног мењања карактера локалног и глобалног контекста, данашње велике мобилности и фреквентних дислоцирања, Весна Перуновић отвара низ питања о начинима на које перципирамо домен домицилног простора, суочавајући нас са вредностима које му се традиционално приписују попут сигурности, приватности, фиксираног животног окружења, географско-етничке ситуираности.

Лично имигрантско искуство али и шира промишљања феномена миграција и измештања (присилом и избором) постају за уметницу тематска полазишта у радовима који су покушај разумевања позиција појединаца и заједница у континуираним преговорима са новим срединама и идентитетима, у емотивним односима које успостављају према просторима које су привремено или трајно населили или напустили, те у том смислу сталне запитаности о припадности.

Vesna Perunović, Archive of Insignificant Losses, instalacija crteža (detalj), 2014-2022. Foto Scott Lee.jpg
Vesna Perunović, Archive of Insignificant Losses, instalacija crteža (detalj), 2014-2022.
Scott Lee

Како и уметница истиче, изложба разматра парадигму дома у савременим контекстима, од појма физички дефинисаног, непосредног животно-формативног и протективног окружја до разумевања дома и домицилног као места и стања које се конституише у процесима, у остваривању веза са другима и са светом кроз односе, сусрете и кретања.

Весна Перуновић (1960) дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду 1987. године. Од 1988. живи и ради у Торонту. Излагала је на више стотина изложби у Канади, Сједињеним Државама, Европи, Азији и Јужној Америци. Недавно је учествовала на Бијеналу у Хавани, Куба (2019), у оквиру изложбе Ad Infinitum као и четворогодишњег пројекта Европске уније Risk Change (2016–2020) који се бавио феноменом миграција. Учествовала је у бројним међународним уметничким резиденцијама широм света. Весна Перуновић је добитница награде Т.Ф.В.А. (2005) као и бројних грантова Уметничког савета Канаде.

Vesna Perunović, Home Sweet Home, instalacija crteža (detalj), 2020-2021. Foto Vesna Perunović.jpg
Vesna Perunović, Home Sweet Home, instalacija crteža (detalj), 2020-2021.
Весна Перуновић

Изложбу су подржали: Министарство културе Републике Србије, Canada Council for the Arts / Канадски савет за уметност, Ontario Arts Council / Савет за уметност Онтарија, Торонто Артс Цоунцил / Савет за уметност Града Торонта, Амбасада Канаде у Београду.

Подели вест