IMG_7973.JPG
Рад Ђорђа Соколовског
промо

Рад Ђорђа Соколовског
промо

Уметнички програм

ДОКТОРСКА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ ФЛУ: Ђорђе Соколовски се бави религијским феноменима у ликовном изразу

06.03.2023.

ДОКТОРСКА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ ФЛУ: Ђорђе Соколовски се бави религијским феноменима у ликовном изразу
Величина слова

Отварање докторске изложбе Ђорђа Соколовског под називом Ка новој икони јер присуство Божије је у свим стварима биће одржано у Галерији ФЛУ 8. марта у 19 часова.

Где се одржава

Галерија ФЛУ


Када се одржава

15. март


- Почевши грађење слике са позиција енформела (експериментишући у материји боје), али често задржавајући и, чак, учвршћујући форму, покушао сам да дам виђење оног духовног, метафизичког и надасве архетипског, што је заједничко за сва људска бића, у свим временским периодима. Тако треба схватити значење наслова докторске дисертације, „Ка новој икони, јер присуство Божије је у свим стварима.“, наводи у тексту изложбе аутор. 

Уметник објашњава феномен који га је окупирао током рада:

- Пошао сам од претпоставке да је потреба за религијом, потреба за обожавањем неког натприродног бића које ствара, уређује и влада светом, својствена људским бићима од њиховог настанка. Уметници су сликали и вајали божији лик, или им је то било забрањено, јер се божији лик не може приказати, што је зависило од вере којој су припадали. Ипак, увек је могло да се прикаже божије присуство, да се прикаже његова сила и енергија преко неког посредника, преко неке манифестације, „објаве“ у стварном свету. С обзиром на то да су све ствари на свету повезане и Божије присуство је у свим стварима (или бар тако тврде све религије света), покушао сам да прикажем и објасним оно магично што се догађа у сутонском подручју између оностраног и обичног, реалног, свакодневног. Тај простор се тешко може научно објаснити, јер он је нешто што, можда, реално не постоји. Његово порекло су Фројд, а поготово Јунг, пробали да објасне као производ наше подсвести и нашег Над-ја. Упркос тој неодређености, људи су од свог постанка као свесних бића, стварали системе да га објасне, што је имало огроман, ако не и кључан утицај на развој целокупне цивилизације.

Подели вест