_Danas sam… Duboko uvrijeđena_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Данас сам... Дубоко увријеђена, уље на платну, 2021.
Данијела Михић

Данас сам... Дубоко увријеђена, уље на платну, 2021.
Данијела Михић

Уметнички програм

БИТНО МИ ЈЕ ДА САМ ,,СВОЈА НА СВОМЕ": Цртежи и слике Александре Кузмановић и Данијеле Михић у Галерији ’73

09.03.2023.

БИТНО МИ ЈЕ ДА САМ ,,СВОЈА НА СВОМЕ": Цртежи и слике Александре Кузмановић и Данијеле Михић у Галерији ’73
Величина слова

Изложба цртежа и слика “Координате” уметница Александре Кузмановић и Данијеле Михић биће свечано отворена у четвртак 9. марта са почетком у 19 часова у Галерији 73.

Где се одржава

Галерија `73


Када се одржава

9 - 21. март


Изложба „Координате“ Александре Кузмановић и Данијеле Михић обједињује заједниче поетике и истраживања ове две младе уметнице из Бањалуке. На изложби ће бити приказани најновији радови у којима уметнице на неки начин мењају позиције и полазишна места својих истраживања. Александра из ентеријера прелази у интимне приватне просторе, док Данијела шири своју фигуралност и преноси наративе у нове сликовне просторе и сцене.

DSC_0020 (1).jpg
Александра Кузмановић

„Битно ми је да сам ,,своја на своме". Занимају ме мјеста и ствари у којима су видљиви трагови живота. Људи, животиње, рурални пејзажи (трагови нетакнутог живота), ,,човјекова мјеста", простори, ритуали (традиција), и међусобни однос свега тога. Генерално се изражавам у разним техникама. У овом циклусу представљам своју породицу у интимном, мени врло познатом простору, гдје их сликам како раде радње које су увијек радили: спавају, одмарају, раде, сједе.. и тако их чиним вјечним. Тема самих радове јесте итекако универзална, јер нпр. на слици мог дједа гдје сједи и гледа у нас, није насликан само мој дјед, већ универзална дједовска љубав према унучету. На слици гдје моја бака развија питу, је насликана бака која свом унучету, и остаљим чељадима припрема ручак, итд. Највећи севап. Данијела и ја се бавимо друштвом, нама блиским, породицом. У радовима раде радње које су специфичне посебно на нашу породицу, а и поднебље. Обије смо захвалне и срећне што смо одрасле у таквом друштву, које је свакако утицало на нас и нашу умјетност овакву каква је“ речи су Александре Кузмановић.

_Danas sam… Gelsomina_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Данас сам... Гелсомина, уље на платну, 2021.
Данијела Михић

Основна тема рада Данијеле Михић је жеља за повезивањем са човеком, односно друштвом. У мору социјално условљених ситуација,уметница трага за истином која се крије испод површине свих тих лица која носе маске лажне храбрости, поноса и гордости. Фигуративно сликарство, по њеним речима, омогућава јој да на ликовни начин прикаже тежину и снагу живота коју осећа али тешко налази речи да објасни, односно да конкретизује своју мисао. У њеним портретима тражи искреност и неисценираност, односно њихово стварно стање духа.

DSC_0028.jpg
Александра Кузмановић

Александра Кузмановић, рођена у Теслићу 1997. године, гдје завршава средњу школу 2015. године. Исте године уписује Академију умјетности универзитета у Бањој Луци, смјер сликарство. Прву и другу годину похађа у класи проф. Свјетлане Салић Митровић, док је трећу и четврту годину завршила у класи проф. Борјане Мрђа. Од треће године студија излаже самостално. Добитник је неколико награда у области сликарства. Живи и ради у Бањалуци.

_Danas sam… Moja majka_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Данас сам... Моја мајка, уље на платну, 2021.
Данијела Михић

Данијела Михић је рођена 1997. године у Бањој Луци. 2020. године дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек сликарство. Живи и ради у Бањалуци.

Изложба ће бити отворена до 21. марта.

Подели вест