Subotic Vanja, 2022, foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS copy.jpg
Суботић Вања, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

Суботић Вања, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

Уметнички програм

ПОВЕЗИВАЊЕ ДВЕ КУЛТУРНЕ МЕТРОПОЛЕ: Отварање изложбе “Connecting the Future: Млади уметници из Србије и Холандије

09.03.2023.

ПОВЕЗИВАЊЕ ДВЕ КУЛТУРНЕ МЕТРОПОЛЕ: Отварање изложбе “Connecting the Future: Млади уметници из Србије и Холандије
Величина слова

У четвртак, 9. марта у 19 сати биће отворена изложба „CONNECTING THE FUTURE: Млади уметници из Србије и Холандије” у Галерији ДОТС на Доњем Дорћолу.

Где се одржава

Галерија ДОТ


Када се одржава

9. март - 6. мај


Увиђајући значај интеркултуралних пројеката у савременом европском контексту, кустоски тим Галерије ДОТС из Београда - Мирјана Душић и Љуба Јовићевић, у сарадњи са Галеријом Жозилда да Консеисао из Амстердама и независном кустоскињом Анош Урбанке из Амстердама, осмислио је и иницирао пројекат CONNECTING THE FUTURE у чијем фокусу је осморо младих талентованих уметника из Србије и Холандије. За дизајн изложбе, као и дизајн каталога, је задужена Исидора М. Николић.

Stojic Lazar 2022, foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS.JPG
Стојић Лазар, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

У селекцији из Србије учествују уметници Богдан Ђукановић, Лена Миловановић, Лазар Стојић и Вања Суботић који су део Yоунг Арт Програма Хуманитарне фондације ДОТС, оснивача истоимене галерије. Yоунг Арт Програм се већ више од годину дана бави подстицањем, промовисањем и финансирањем стваралаштва младих уметника. Већина радова који ће бити изложени су део збирке Фондације.

Успостављањем уметничког дијалога између уметника из Србије и уметника из Холандије – Џулијет Алтонен, Каспар Дејонг, Рубен Равен и Јопе Венема, учесници пројекта добијају могућност да у својој најранијој стваралачкој фази буду представљени публици ван својих државних граница, а тиме и новој, другачијој интерпретацији. Идеја пројекта да кроз увид у сличности и различитости мисли и креативног рада буде подстицај за отвореност, креативност, демократизацију њиховог даљег уметничког рада.

Групна изложба CONNECTING THE FUTURE, која кроз представљање савремене уметничке праксе тек формираних уметника, сугерише повезивање два града, две културне метрополе - Амстердама и Београда, има за циљ да током 2023. године буде приказана у оба града, у изложбеним просторима обе партнерске галерије.

Vizual Connecting the future 1.jpg
промо

Изложба у Галерији ДОТС биће отворена до 6. маја.

Подели вест