SANU_Sava Halugin_el-pozivnica_1500x1050pix (2).jpg
промо

промо

Уметнички програм

СКУЛПТУРЕ, ЦРТЕЖИ И СЛИКЕ У ПОТРАЗИ ЗА СЈЕДИЊАВАЊЕМ УМЕТНИЧКЕ ИДЕЈЕ И МЕДИЈА: Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност” ускоро у Галерији САНУ

10.03.2023.

СКУЛПТУРЕ, ЦРТЕЖИ И СЛИКЕ У ПОТРАЗИ ЗА СЈЕДИЊАВАЊЕМ УМЕТНИЧКЕ ИДЕЈЕ И МЕДИЈА: Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност” ускоро у Галерији САНУ
Величина слова

Изложба „Сава Халугин: Позив на одушевљеност”, чија је ауторка Нела Тонковић, а рецензенти дописни члан САНУ Мрђан Бајић и музејски саветник Чедомир Јаничић, биће отворена у уторак, 14. марта, у 19 сати, у Галерији САНУ.

Где се одржава

Галерија САНУ


Када се одржава

15. мај


Циљ ове изложбe јесте да публику упозна са јединственим делом вајара Саве Халугина, дописног члана САНУ, које почива на форми уметничке доследности и потрази за разумевањем и сједињењем уметничке идеје и медија у којем се она испољава. На изложби ће бити представљене скулптуре, цртежи и слике које је Халугин стварао током свог плодног уметничког рада дугог преко пет деценија.

Своје прво уметничко образовање Сава Халугин стекао је на Одсеку за ликовну уметности Више педагошке школе у Новом Саду. Исте године када је завршио студије на вишој школи, уписује вајарски смер Факултета ликовних уметности у Београду (1968). Дипломирао је 1972. године у класи професора Јована Кратохвила. Шест година касније стекао је звање магистра вајарства на истој академији. Сава Халугин је члан Удружења ликовних уметника Србије и Савеза удружења ликовних уметника Војводине, као и дописни члан Српске академије наука и уметности. Његова дела налазе се у колекцијама Музеја савремене уметности у Београду, Народног музеја Србије, Савремене галерије Суботица, Српске академије наука и уметности и у бројним приватним колекцијама. Многе његове скулптуре изведене су као дела у јавном простору у Суботици, Новом Саду, Кикинди и Сомбору.

Стварајући у духу разумевања природе различитих вајарских материјала и трагања за обликом, у делу Саве Халугина издвајају се две велике целине. Прва, изражена у камену, обележила је сам почетак Халугиновог стварања и трајала готово двадесет година. Друга, коју карактерише избор бронзе као материјала другачијих својстава, омогућила је уметнику да интензивно истражује и остварује помаке унутар своје уметности од средине осамдесетих година до данас. Посебно место у Халугиновом опусу имају цртежи и слике. Са излагањем цртежа започиње веома рано, већ на почетку своје каријере. Иако су цртежи чести пратиоци његових скулптура, они никада нису дословне скице за „трајнији облик“, већ су аутономна дела.

Изложбу, која ће моћи да се погледа до 15. маја, прати каталог са биографијом аутора, библиографијом, стручним текстом и интервјуом са уметником (Нела Тонковић, Сузана Вуксановић).

Подели вест