Akvarel0086.jpg
Снежана Маринковић

Снежана Маринковић

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА ДО САДА НЕИЗЛАГАНИХ РАДОВА МАЛИХ ФОРМАТА! "Ода бујању" у Галерији Сингидунум

15.03.2023.

ИЗЛОЖБА ДО САДА НЕИЗЛАГАНИХ РАДОВА МАЛИХ ФОРМАТА! "Ода бујању" у Галерији Сингидунум
Величина слова

У Галерији Сингидунум можете посетити изложбу акварела пејзажа и цвећа Снежане Маринковић "Ода бујању" од 20. марта па све до 1. априла.

Где се одржава

Галерија Сингидунум


Када се одржава

20. март - 1. април


Акварели и пастели са мотивима из природе – пејзажи и цвећа Снежане Маринковић, до сада неизлагани радови мањег формата, инспиративан су део опуса ове београдске уметнице, познате по преносивим мозаицима, али и циклусима радова на папиру. Поред око осамдесет мозаика у природном камену израдила је и на стотине скица и цртежа тушем, пастела, акварела, акрилика, комбинованих техника…

Својеврсну ризницу деликатних радова, љупких и упечатљивих, вештих у нерватури линија и звонких у боји, прилажемо афирмисаном делу њеног доприноса савременој уметности. Та својеврсна путовања на папиру синхронизовала су инспирацију баштињену у непосредно околном свету, како кроз материју, тако и богатство формe.

Akvarel0044.jpg
Снежана Маринковић

Лепотом и виртуозношћу плене њене ликовне белешке, представе цвећа и пејзажи у блоковима – утисци са путовања. Ауторка се често враћа једном мотиву. У овим ликовним етидама, идеја и реализација су у сагласју, било да су доминантнији лиризам, меланхолија или снажан набој форме, односно емоције.

Представе цвећа у пуном цвату су најзаступљеније. Указују на Снежанину фасцинираност модуларношћу и изражајношћу круница, на колористичка надметања са самом собом, на концентрацију и марљивост… Такође, и пејзажи од густих мрежа пастела до лаких широких потеза водених боја, од континенталних до морских предела, на посебан начин потврђују став историчара уметности о ауторки као сензибилној (поетској) души, али и рационалној природи.

Akvarel0034.jpg
Снежана Маринковић

Важно је истаћи да је за рад Маринковићеве карактеристично комбиновање техника, у овом контексту акварела и пастела, односно, акварела и туша. (...) Хармонијом колорита, облика и линија, фокусирањем на мотив и детаљ, изложени радови заслужују пажњу. Уз то, и они потврђују апсолутну припадност ауторке Медитерану. Од њене инспирације античким и рановизантијским наслеђем, и доприноса старој мозаичкој техници, до континуираног бележења на папиру, флоре (у неким циклусима и фауне) и предела у својој и земљама Средоземља. Од плодних завичајних терена до осунчаних пејзажа са Југа.

Akvarel0088.jpg
Снежана Маринковић

Подели вест