IMG_20230313_230028.jpg
Промо Галерија ФЛУ

Промо Галерија ФЛУ

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА ЗИДНОГ СЛИКАРСТВА! Радове најбољих студената можете видети у Галерији ФЛУ

15.03.2023.

ИЗЛОЖБА ЗИДНОГ СЛИКАРСТВА! Радове најбољих студената можете видети у Галерији ФЛУ
Величина слова

Као интегрални део образовања на сликарском одсеку ФЛУ, настава зидног сликарства постоји од његовог оснивања 1937. године. Плејада великих српских уметника, професора ФЛУ , обучавала је студенте техникама зидног сликарства, формирајући кадар стручан и оспособљен за извођење монументалних дела у мозаику и фресци.

Где се одржава

Галерија ФЛУ


Када се одржава

16 - 28. март


Пролазећи кроз различите друштвене околности, а пратећи развојне етапе сликарског одсека и фалултета у целости, настава на овом предмету се константно мењала и усавршавала. Богатство и различитост мозаичких рукописа и широк распон у ликовном изразу и технолошком приступу потврда су активног и живог процеса наставе усмереног ка индивидуалном развоју студената. Оно што обједињује, а чини препознатљивим мозаике студената ФЛУ, јесте употреба природног камена, изузетно захтевног мозаичког материјала, који захваљујући својој структури и раскошном распону боја и нијанси омогућава сликарски приступ техници. Промовисање студентских мозаика је у традицији факултета, излагачком активношћу и постављањем мозаика са темом животиња на спољашњем зиду ЗОО врта, почев од 1996. године, градећи највећи мозаички мурал у Србији, са преко 500 мозаика.

IMG_20230313_230139.jpg
Промо Галерија ФЛУ

Изучавање фреске, са свим техничко технолошким предусловима, у последњој деценији интегрисано је у индивидуални сликарско поетични развој, који се негује и усавршава у сликарским класама.

Стварањем бољих услова за рад и опремањем радионица најсавременијим материјалима и алатима створена је посебна радна дисциплина на предмету, која резултира не само извршавањем задатог школског програма, већ изузетним остварењима, примећеним и награђиваним и ван оквира школе. Најуспешнији мозаици и фреске студената са свих нивоа студирања годинама уназад стварају колекцију факултета, а један њен део представљен је на овој изложби у избору актуелних наставника: Зорана Граовца, Снежане Јовчић Олђе и Горана Јовића.

Подели вест