SANU Sajt Tabacki apr-maj_manja.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ СЛАВИ ЈУБЛЕЈ НАШЕГ ЧУВЕНОГ КОСТИМОГРАФА И СЦЕНОГРАФА: Приређена изложба „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“

30.03.2023.

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ СЛАВИ ЈУБЛЕЈ НАШЕГ ЧУВЕНОГ КОСТИМОГРАФА И СЦЕНОГРАФА: Приређена изложба „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“
Величина слова

У уторак, 4. априла, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „У главној улози Миодраг Табачки – поводом педесетогодишњице рада“. Изложбу ће отворити академик Владимир С. Костић.

Где се одржава

Галерија науке и технике САНУ


Када се одржава

13. мај


На изложби ће бити представљени најзначајнији резултати рада нашег чувеног сценографа и костимографа, универзитетског професора и дописног члана САНУ Миодрага Табачког. Овај изузетан уметник, аутор је више од 300 сценографија и 100 костима за драмске, балетске, оперске и луткарске представе, у Србији, бившој Југославији и иностранству. Добитник је бројних награда и једини је српски уметник представљен у „Светској енциклопедији уметности спектакла друге половине 20. века“. 

На педесет паноа, за сваку годину стваралачког опуса Миодрага Табачког, биће приказане фотографије процеса рада, реализација сценографије и костима, као и документи о педагошким активностима, излагачкој делатности, наградама и признањима. Биће изложени и уметнички радови ─ цртежи и слике, а као пратећи сегмент изложбе, посетиоци ће имати прилику да виде и снимке изведених представа у видео форми. 

У току трајања изложбе, у среду, 12. априла, у Свечаној сали САНУ биће организовано и предавање из циклуса „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас” на коме ће се представити дописни члан САНУ Миодраг Табачки, а у среду, 19. априла, на истом месту биће приређен научни скуп под називом „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад“. 

Публика ће моћи да погледа изложбу у Галерији науке и технике САНУ до 13. маја.

Подели вест