Милица Ћурчић и Јелена Милојевић на плажи у Шевенингену, 1918.године.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА О ЕВРОПЕИЗАЦИЈИ СРПСКОГ ДРУШТВА: „Поглед иза чипкане завесе" представља живот угледне породице Грујић

31.03.2023.

ИЗЛОЖБА О ЕВРОПЕИЗАЦИЈИ СРПСКОГ ДРУШТВА: „Поглед иза чипкане завесе" представља живот угледне породице Грујић
Величина слова

Изложба „Поглед иза чипкане завесе" представљена је у Етнографском музеју у Београду. Изложбу приређује Дом Јеврема Грујића - Збирка Шећеровић Цонић уз стручну сарадњу с Етнографским музејом у Београду.

Где се одржава

Етнографски музеј


Када се одржава

21. мај


Приказујући различитие сегмената приватног живота угледне породице Грујићи, као и њихових потомака, изложба Поглед иза чипкане завесе представља процесе европеизације српског друштва.

Путем више од 100 изложених предмета који су красили породични дом Грујића, могуће је створити слику једног отменог живота београдских породица који су пратила одређена, али не и нужно, ригидна правила. Изложба даје одговоре на питања како се организовала чајанка, како гала вечера, на који начин се облачило, како се понашало у друштву, који су се културни догађаји пратили и наравно, изнад свега, како се водила бриљантна конверзација. Све ово давало је тон свакодневици ове породице. 

Упознајући различите генерације женских чланова породице Грујић, кроз њихове активности, сазнајемо више о вредностима једне средине и једног времена, као и о положају жена из вишег друштвеног слоја. 

Живот престонице сагледан путом личних предмета, односно кроз културно наслеђе породице Грујић и њихових наследника, омогућава увид у тежње српског друштва ка новим погледима на живот, новим перспективама и изазовима. 

Аутор изложбе је Лазар Шећеровић, један од оснивача Дома Јеврема Грујића - Збирка Шећеровић Цонић, уз стручну сарадњу са Јеленом Секуловић, вишим кустосом Етнографског музеја у Београду

Подели вест