Sara Munari FB.png
промо

промо

Уметнички програм

УМЕТНИЧКИ ПРИСТУП ЕМОТИВНОМ ГУБИТКУ БЛИЖЊИХ КОЈИ СУ ТЕШКО ОБОЛЕЛИ: Изложба „Немојте да кажете мојој мајци“ Саре Мунари отворена у Италијанском институту за културу

10.04.2023.

УМЕТНИЧКИ ПРИСТУП ЕМОТИВНОМ ГУБИТКУ БЛИЖЊИХ КОЈИ СУ ТЕШКО ОБОЛЕЛИ: Изложба „Немојте да кажете мојој мајци“ Саре Мунари отворена у Италијанском институту за културу
Величина слова

У оквиру фестивала Београдски месец фотографије, Италијански институт за културу у Београду представља изложбу „Немојте да кажете мојој мајци“ Саре Мунари, која се одржава од 3. до 27. априла у Институту. Изложбу је приредио Симоне Ацони.

Где се одржава

Италијански институт за културу


Када се одржава

27. април


Изложба представља апсурдно путовање на планету Муса 23 МУнари САра на које је ауторка отишла како би пронашла оца, оболелог од Алцхајмера. Реч је о метафори о неспособности комуникације и емотивном губитку ближњих, када болују од тако тешких болести. Путовање ће се завршити растанком од ванземаљског бића (њеног оца) ког ће морати да остави на тој планети, што се догађа због болести код које није могуће побољшање. Сара ради за Расу ((Rational Aeronautics and Space Administration),, уместо за Насу ((National Aeronautics and Space Administration),, јер је све ирационално и Раса је Сара ако се обрну слогови. Ауторка, која је сада већ у годинама, може да исприча све о својим открићима. Иронични одабир приступа везан је за оца, веома друштвену и маштовиту особу, љубитеља свега што се тиче свемира и могућности постојања других облика живота. Изложена дела имају облик старе, похабане и изнова откривене, руком израђене, архиве. Сачињена су од фотографија и лажних докумената који причају причу. Изложба се завршава могућношћу да је све можда био сан, а не стварност. Међутим, ауторка је у својој соби, након што се пробудила, пронашла фотографије које доказују супротно. Видео-запис са снимцима планете доказује да се путовање, неко путовање, десило. Разлог одабира оваквог наслова јесте чињеница да би њена мајка, кад би открила ову причу, помислила да је Сара полудела, стога, боље да јој не кажемо.


Изложба ће бити отворена до 27. априла 2023.  и може се погледати од понедељка до четвртка од 10.00 до 17.00 часова и петком од 10.00 до 15.00 часова.

Подели вест