J. Seničić - Komšije_02.jpg
Јелена Сеничић

Јелена Сеничић

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА НА КОЈОЈ ЈЕ ГЛАВНИ АКТЕР СТОЛИЦА: Фотографије Јелене Сеничић у Старој капетанији говоре о свакодневном предмету који је огледало човека

12.04.2023.

ИЗЛОЖБА НА КОЈОЈ ЈЕ ГЛАВНИ АКТЕР СТОЛИЦА: Фотографије Јелене Сеничић у Старој капетанији говоре о свакодневном предмету који је огледало човека
Величина слова

У Уметничкој галерији Стара капетанија у Земуну, од 12. до 23. априла, у оквиру фестивала “Belgrade Photo Month” биће приказана изложба „Ми, људи” уметнице Јелене Сеничић.

Где се одржава

Галерија Стара капетанија, Земун


Када се одржава

23. април


Ауторка ће се публици представити серијом фотографија чији је главни актер столица. Овај предмет свакодневне употребе, који често превиђамо, за Јелену је много више: столица је парадигма човека. Она може бити огледало људског карактера, али и специфичан доказ његовог присуства. Она је израз његовог положаја - како у друштву, тако и у простору. Столица временом почиње да личи на свог власника, а њена (не)удобност сведочанство је индивидуалног односа према животу.

Посматрајући столице, пажљиво кадрирдане и смештене у специфичан контекст, анализирајући њихов изглед, форму, старост и стање, бићемо у прилици да спознамо и приче њхових корисника, а дескриптивни називи који прате радове додаће овој авантури једну латентно духовиту ноту.

Изложба „Ми, људи“ представља пресек истоименог уметничко-документарног пројекта започетог још 2016. године, али времениски неограниченог, јер се његов главни субјекат: столица, у најразличитијим појавним облицима налази свуда и увек око нас.

Јелена Сеничић дипломирала је (2000) и магистрирала (2004) на Факултету примењених уметности у Београду. Паралелно са каријером у маркетиншкој индустрији, коју започиње по завршетку основних студија, повремено предаје графички дизајн у Средњој школи за дизајн и Високој школи струковних студија београдска политехника. Активно се бави фотографијом и илустрацијом, у којој области је добитник неколико награда. Излагала је на четири самосталне и педесет групних изложби. Једна је од троје основача фестивала „Belgrade Photo Month“ 2016. године.

Подели вест