unnamed (2).jpg
промо

промо

Уметнички програм

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА ИНСПИРИСАНА ВОДОМ: Гордана Чекић спаја слике, скулптуре, цртеже и објекте у простору Продајне галерије „Београд"

13.04.2023.

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА ИНСПИРИСАНА ВОДОМ: Гордана Чекић спаја слике, скулптуре, цртеже и објекте у простору Продајне галерије „Београд"
Величина слова

Изложба Гордане Чекић под називом „Ко смо? Куда идемо? Одакле долазимо?" биће отворена у Продајној галерији Београд од 27. априла до 15. маја.

Где се одржава

Продајна галерија „Беоргад"


Када се одржава

15. мај


Изложба „Ко смо? Куда идемо? Одакле долазимо?” је конципирана као амбијентална инсталација посебно осмишљена за простор галерије, а састоји се од слика, цртежа и скулптура/објеката. О својим радовима уметница каже: „Вода је за мене фасцинација, као и сам живот. Она је почетак и крај. Има је свуда, у различитим облицима, стањима, променљива је, ћудљива, има апсолутну равнини, без ње нас нема, улази у најмање пукотине, јача је од стене, прилагођава се, даје добро и разара, упорна је, саставни је део човека. (...) Слике су рађене на платну и на компјутерски сеченом медијапану. На површини слика доминира модификовано бела боја а слојевити наноси боје остављају унутрашњи простор из којих пулсирају тачке, флеке црвене, зелене, плаве, наранџасте, љубичасте и жуте боје.”

Гордана Чекић дипломирала је 1991. на Факултету ликовних уметности у Београду и на истом факултету 1994. завршила је магистарске студије, на Сликарском одсеку. Члан је УЛУС-а. Приредила је 27 самосталних изложби и од 1989. учествује на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству и у раду великог броја колонија. Добитник је више награда и признања за сликарство и цртеж (Награда за сликарство из Фонда „Ристе и Бете Вукановић “, Перспективе - изложба месеца септембра Радио „Пингвина “, друга награда на Трећем бијеналу акварела 1997.) Била је стипендиста Републичког фонда од 1991. до 1993. Од 2002. учесник је и селектор пројекта „Балкан - културни простор без граница“.

Подели вест