Italija je u modi - vizual.jpg
промо

промо

Уметнички програм

СВЕТСКА ИЗЛОЖБА „ИТАЛИЈА ЈЕ У МОДИ" ПРЕДСТАВЉЕНА У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ: 50 легендарних хаљина које су носиле филмске диве је стигло у Београд

05.05.2023.

СВЕТСКА ИЗЛОЖБА „ИТАЛИЈА ЈЕ У МОДИ" ПРЕДСТАВЉЕНА У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ: 50 легендарних хаљина које су носиле филмске диве је стигло у Београд
Величина слова

Етнографски музеј и модна агенција Фабрика, у сарадњи с Амбасадом Италије у Београду, уз подршку Министарстава културе Србије и Италије, града Рима и Италијанске привредне коморе представљају изложбу светског формата „Италија је у моди", аутора и кустоса Стефана Доминеле.

Где се одржава

Етнографски музеј


Када се одржава

25. мај


Посетиоци ће по први пут у Србији имати прилику да виде бисере италијанске моде који до сада нису били доступни јавности, а потичу из архива највећих модних кућа у Италији. 

Након гостовања у Сеулу, изложба у Београду премијерно приказује 50 легендарних хаљина и костима које су носиле филмске диве, као културно обележје духа и сентимента педесетих и шездесетих година прошлог века. 

Међу 50 ексклузивних експоната налази се мала црна хаљина коју је Ана Мањани носила на додели Оскара, филмски костими Одри Хепберн и Аните Екберг, жерсеј хаљине Лане Тарнер и Ким Новак и многе друге.

Изложбу ће отворити потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић и амбасадор Италије у Србији Лука Гори, уз поздравне речи аутора изложбе Стефана Доминеле, директорке модне агенције Фабрика Весне Мандић и директора Етнографског музеја Марка Крстића. 

Пратећи програм изложбе чини ревија филмова (Кактусов цвет, Сладак живот, Имитација живота, Рат и мир, Европа 51, уз специјалну пројекцију нашег класика Љубав и мода) у којима су ношене хаљине и костими који ће бити приказани у Југословенској кинотеци од 6. до 8. маја 2023.

Изложба Италија је у моди биће отворена до 19. маја у Етнографском музеју у Београду, а током изложбе Музеј ће радити свих седам дана у недељи до 20 часова.

Подели вест