image001 (1).jpg
промо

промо

Уметнички програм

ЕНЕРГИЈА ОПТИМИЗМА НАСУПРОТ ТЕЖИНИ БИВСТВА: Изложба скулптура архитекте Александра Лека у Пароброду

05.05.2023.

ЕНЕРГИЈА ОПТИМИЗМА НАСУПРОТ ТЕЖИНИ БИВСТВА: Изложба скулптура архитекте Александра Лека у Пароброду
Величина слова

У УК Пароброд отворена је изложба скулптура и цртежа Александра Лека под називом „Лековити универзум“ на којој је приказан избор радова насталих у периоду од 1989-2023. године.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

15. мај


У својој потрази за одговорима Александар Леко се већ више од три деценије, поред архитектуре у њеним разним аспектима, бави и скулптуром као средством материјализације својих размишљања и унутрашњих спознаја.  

Лекове скулптуре су у ликовној изражајности рудиментарне, строге и опомињуће, форме као и примењени материјали, углавном челик и камен, симболизују тежину бивства суоченог са непојмљивим али и неправдом док им, са друге стране, њихова ритмичка разиграност даје енергију оптимизма. Оне говоре о човеку, кроз континуум врсте, о јединци у мноштву и несагледивом окружењу. Поред ове прве групе приказане су и скулптуре које су циничне и провокативне а које аутор некада потписује са „Par le Sculpteur Provocateur“. Те друге пружају увид у Леково виђење савременог друштва и човека са разним манама, који би да нису штетни били комични. 

Како сам аутор каже о развојном путу његове скулптуре „Отпочео сам са библијском тематиком да бих се, у неком тренутку, обрео у стилизованом универзуму, материјализујући слике које су ми се јављале, данас схватајући да је све то једно. Моје интересовање за историју, архитектуру, уметност, религије, пронашло је свој пластички израз у „Лековитом универзуму“ који је пред вама.“ 

Александар Леко је рођен 1964. године у Београду где се и школовао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. У доби од 12 година решио је да постане архитекта и до данас се није покајао. Од 1991. године живи и ради у Београду и Бечу. Бави се пројектовањем, пројектним менаџментом, ентеријером, дизајном изложби, музеологијом, архивистиком, историјским и симболистичким истраживањима, архитектонском критиком и скулптуром, по позиву држи предавања из области архитектуре, уметности и антиквитета. Пројектовао је бројне и извео неколике објекте у Аустрији и Србији. Учествовао је на многим изложбама и архитектонским и вајарским конкурсима. Више пута је награђиван. У два мандата водио је Комисију за међународну сарадњу Инжењерске коморе Србије. Био је члан Савета дијаспоре Савезне владе Савезне републике Југославије (2001-3). Члан је ДАБ, УАС, ИКС и УЛУПУДС. Говори пет језика.

Подели вест