02.jpg
Pryor Dodge

Pryor Dodge

Уметнички програм

ПРВА ЖЕНА ФОТОГРАФ АНИМАЛИСТА: У Музеју примењене уметности изложба посвећена Камили Или Кофлер

09.05.2023.

ПРВА ЖЕНА ФОТОГРАФ АНИМАЛИСТА: У Музеју примењене уметности изложба посвећена Камили Или Кофлер
Величина слова

У Музеју примењене уметности у Београду 11. маја биће отворена изложба посвећена фотографу Камили Или Кофлер (1911 – 1955).

Где се одржава

Музеј примењене уметности


Када се одржава

24. јун


Камила Кофлер је уметничко школовање започела на вајарском одсеку Уметничке школе у Београду, где је узела пресудоним „Ylla“, да би потом каријеру наставила у Паризу и Њујорку, бавећи се фотографијом. Као прва жена фотограф анималиста посветила се снимању животиња – кућних љубимаца, становника зоо вртова, у афричкој дивљини и пределима Индије – с дубоким поштовањем њиховог карактера и личности, као да се ради о људским бићима. Фотографије, углавном рађене у серијама, објављивање су у часописима, излагане у многим чувеним светским галеријама и приказиване у тематским сликовницама уз текстове аутора попут Жака Превера.

На изложби у Музеју примењене уметности биће представљене дигиталне репродукције Илиних фотографија и документарног материјала, које је Музеју уступио господин Прајор Доџ, Илин наследник и власник ауторских права над њеном заоставштином. Као гост Музеја примењене уметности, господин Доџ ће присуствовати отварању изложбе и одржаће предавање о Или Кофлер (на енглеском језику), под називом "Ylla, the person", у петак, 12. маја у 17 часова. Изложбу прати каталог, а током њеног трајања, до 24. јуна, биће одржавана стручна вођења, предавања и фотографске радионице.

Подели вест