20230501_122328.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ВОДА И ЗЕМЉА НА СЛИКАМА ВЕСНЕ ЏАКИЋ: Изложба „Одраз звезде у Панонском мору“ у Центру за културу Гроцка представља равницу испуњену животном радношћу и ведрим бојама

17.05.2023.

ВОДА И ЗЕМЉА НА СЛИКАМА ВЕСНЕ ЏАКИЋ: Изложба „Одраз звезде у Панонском мору“ у Центру за културу Гроцка представља равницу испуњену животном радношћу и ведрим бојама
Величина слова

Самостална изложба слика под називом „Одраз звезде у Панонском мору“ београдске уметнице Весне Џакић биће отворена у четвртак, 18. маја 2023. године у 19 часова у Ранчићевој кући, споменику културе и уједно галерији Центра за културу Гроцка.

Где се одржава

Центар за културу Гроцка


Када се одржава

5. јун


Изложбу која слави Међународни дан музеја 18. мај у оквиру манифестације „Музеји за 10“, отвориће Зорица Атић, историчарка уметности. Приликом представљања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке. 

„На платнима Весне Џакић доминирају два животодавна елемента, вода и земља, која постоје једновремено – Панонско море које уступа место Панонији. Нестанак једне само је промена облика; али исто тако без нестанка не би дошло до почетка. Из дубина Панонског мора дижу се звезде и корали, који су зачетак белих цветова повезаних грубом врежом, из којих ће нићи тикве, измешани са заумним облицима и бојама орхидеја, које су саме себи сврха; цвет, а не плод. Стога сликарка има једину могућу форму за овакво поимање света, а то је вертикала; потпуно је свеједно да ли је свет на њој посматран одоздо или одозго, у зависности да ли се посматра оно што је било или оно што ће бити. Јер време и место ту не постоје. Све се дешава једновремено и на истом месту – свакодневни пејзаж и ретко виђена егзотика, садашњост која ће у будућности већ бити прошлост...“ наводи Ана Бујић у уводној речи каталога изложбе.

Весна Џакић (1972) рођена је у Земуну, Београд. Дипломирала је сликарство на Факултету примењених уметности и дизајна (ФПУД) Универзитета у Београду 1997. године, где је и магистрирала на графичком одсеку 2003. године. Остварила је дванаест самосталних изложби и излагала на бројним групним поставкама у земљи и иностранству (Хрватска, Грчка, Румунија, Пољска, Белгија, Кина...). Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). У статусу је самосталног уметника. Учесница је више ликовних колонија. Добитница је прве награде за графику, EX LIBRIS изложба, Галерија 107, Земун, 2009. године. Бави се сликарством и графиком. Живи и ради у Београду.

Подели вест