za mejl (2).jpg
промо

промо

Уметнички програм

УМЕТНИЧКО ИСКУСТВО ЖЕНСКОСТИ У СКУЛПТУРИ МИЛИЦЕ РАКОЧЕВИЋ: У галерији Коларчеве задужбине отворена изложба „Облицима о женскости"

01.06.2023.

УМЕТНИЧКО ИСКУСТВО ЖЕНСКОСТИ У СКУЛПТУРИ МИЛИЦЕ РАКОЧЕВИЋ: У галерији Коларчеве задужбине отворена изложба „Облицима о женскости"
Величина слова

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине отоврена је изложба „Облицима о женскости" Милице Ракочевић.

Где се одржава

Галерија Коларчеве задужбине


Када се одржава

17. јун


Изложба Милице Ракочевић „Облицима о женскости" преиспитује појам женског тела. Потакнута искуством трудноће, порођаја и материнства, уметница истражује материјале и технике скулпторалног обликовања градећи препознатљив ликовни језик. Бирајући, каткад, да сачува аутономију материјала (теракота), ауторка у радовима комбинује дрво, метал, стакло, гуму, пластику са материјалима попут сунђера и плуте, стварајући ликовне облике бремените снажним духовним и психолошким слојевима које боји поимањем и искуством фемининог, наводи у тексту каталога историчар уметности Тијана Дука. 

Прилазећи проблему женског тела из једног, надасве, субјективног доживљаја, Милица истражује и демистификује просторе женске интиме. Ауторка истовремено посматра и бива посматрана. Стилизацијом форме, тело је у скулптури Милице Ракочевић сведено на атрибут, симбол који садржи и еманира саму есенцију женскости. Појам фемининог се у Миличиним скулптурама сагледава кроз призму рађања и материнства којом се улога жене посматра и тумачи превасходно улогом мајке, навела је у тексту ауторка приказа.

Искуство женскости у скулптури Милице Ракочевић уграђено је у искуство уметничког-женскост је и полазиште и исход Миличиног уметничког прегнућа. Као жена, мајка и уметница, Милица облицима у скулптури преиспитује однос према сопственом телу. Радове можемо читати као метаморфозе телесног, духовног и психолошког које собом носи пут у мајчинство.

Изложба ће бити отворена до 17. јуна 2023. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Подели вест