Anja Aleksić.jpg
Ања Алесић
промо

Ања Алесић
промо

Уметнички програм

ЗНАЧАЈ ИДЕНТИТЕТА У ТРАДИЦИОНАЛНОМ И САВРЕМЕНОМ КОНТЕКСТУ: Изложба РЕ-КОД у Етнографском музеју је креативна интерпретација орнамената

01.06.2023.

ЗНАЧАЈ ИДЕНТИТЕТА У ТРАДИЦИОНАЛНОМ И САВРЕМЕНОМ КОНТЕКСТУ: Изложба РЕ-КОД у Етнографском музеју је креативна интерпретација орнамената
Величина слова

РЕ-КОД, уметничко-интерактивна изложба чији су аутори професори и студенти Универзитета уметности у Београду, представљена је у Етнографском музеју дп 24. јуна.

Где се одржава

Етнографски музеј


Када се одржава

24. јун


Орнаменти су артефакти и сигнификатори идентитета, генетски запис и кодни систем, упитаност, питање и одговор – Ко смо и одакле долазимо,шта је нешто или одакле потиче? Ре-КОД је похвала нашој традицији али истовремено и слављење индивидуалне слободе која деконструише традицију. Креативним интерпретацијама, од документарног, транспонованог до 3Д-анимираног,  намера аутора је била да визуелне представе орнамената усмери на доживљај и појача рецепцију чулних сензација и емоционалног реаговања на њих.

Реализовани експонати – кошуље и невестинска оглавља као ликовна и вербална структура су и проширена значења симбола идентитета која се настављају на сва друга и која приступом аутора: уметност–одећа–идентитет–стилизација–рекреирање на фотографијама, дају предмету нови облик. Аутори изложбе су настојали да посредством својих радова укажу на важан медиј у артикулацији индивидуалног и колективног идентитета и да кроз уметничку интерактивност пренесу из документарности енергију у креирање нових 3Д-е и 2Д-е орнамената отварајући неограничено информационо поље и пројекционо мапирање. На месту компактних форми осмишљени су нови флексибилни облици унутар актуелних које ће заједно фунционисати као метафорички конструкт и жива представа док је публици поверена улога декодера. Ре-КОД – Обликуј опажање и начин презентације – присутност и видљивост! је прилика да публика прошири сопствене могућности перцепције, преиспитита сопствене изборе и ре-открива кроз посматрање и рефлексију.

Подели вест